Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A liberálisok szerint a józsefvárosiaknak jó a tűcsere-program

2015. február 25. szerda

A Józsefvárosi Önkormányzat épülete előtt tartott sajtótájékoztatót Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt (MLP) ügyvivője, ahol a tűcsere-program újraindítását követelte, mert szerinte az a józsefvárosiak érdeke is. Még aznap a Drogprevenciós Alapítvány is bejelentette, hogy megszünteti az 1995 óta működő tűcsere-programját Újlipótvárosban. Ám a liberális ellenzéki párt aktivistái a XIII. kerületi szocialista polgármestertől egyelőre még nem követelték a tűcsere újraindítását.

Fiatal liberális aktivisták gyűrűjében követelte az MLP ügyvivője a tűcsere-program újraindítását. Bősz Anett és két kísérője kék lufikkal és a kezükben tartott, eldobott tűkről készült fotókkal hívták fel a figyelmet, hogy milyen problémákat okozhat, ha nem gyűjtik össze a használt drogos tűket. Arra a felvetésre, hogy az önkormányzat a kerület lakosainak védelme érdekében a Kék Pont bezárása előtt is begyűjtötte a használt tűk nagy részét és azóta is folyamatosan gyűjti, az ügyvivő úgy reagált, hogy szerinte szakszerűbben kellene megszervezni a veszélyes hulladéknak minősülő fecskendők összeszedését. A másik alternatíva szerinte az egészségügyi világszervezet által ajánlott, úgynevezett okos tűk alkalmazása lenne, amelyek viszont drágábbak. Bősz Anett szerint a józsefvárosi családok, gyermekek és idősek érdeke is, hogy legyen tűcsere-program, ezért felszólította Kocsis Máté polgármestert, hogy változtassa meg álláspontját a Kék Pont bezárásával kapcsolatban. 

A liberális párt aktivistái által tartott sajtótájékoztató napján a szocialista vezetésű XIII. kerületben működő tűcsere-programot is megszüntették. A tűcsere végét hivatalosan a Drogprevenciós Alapítvány jelentette be Facebook oldalán. Ám a liberális ellenzéki párt aktivistái az mszp-s Tóth József polgármestertől egyelőre még nem követelték a program újraindítását.

Ahogyan azt korábban megírtuk, 2014 nyarán a Józsefvárosi Önkormányzat felmondta együttműködését a Kék Pont Alapítvánnyal, mivel az nem végezte el a szerződésben vállalt feladatát. Az alapítvány tűcsere helyett tűosztogatást folytatott, ezért az önkormányzat az egyetlen lehetséges döntést hozta meg ezzel, hiszen elsődleges feladata és felelőssége az, hogy a Józsefvárosban élő 80 ezer ember érdekeit védje, és megóvja a fertőzés- és járványveszélytől. Az elmúlt fél év alatt beigazolódni látszik, hogy helyes döntést hoztak, hiszen az eldobált tűk száma több mint harmadával csökkent.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben