Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A Bérlői kisokos szerkesztésében a lakók is részt vettek

Kézikönyv készül a Magdolna negyedben élők számára

2015. február 27. péntek

Hogyan spóroljunk? Hogyan csökkenthetjük a rezsit? Hogyan éljünk egymás mellett egy társasházban? – többek között ezekre a kérdésekre ad tippeket az a kézikönyv, amely a Magdolna negyed lakói számára készül. A Bérlői kisokos szerkesztésében a városrész lakói is részt vettek. Lakossági fórum keretében a Kesztyűgyár Közösségi Házban vitatták meg, milyen legyen a kiadvány.

Az útmutató közös szerkesztése érdekében szervezett fórumon a Magdolna negyed szociális városrehabilitációs programját koordináló Rév8 Zrt., a Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ (JSZSZGYK), illetve a Kisfalu Kft. munkatársai várták a lakókat.

A tanácskozás bevezetéseként elmondták: a készülő kézikönyv a lakáshasználati, lakásfenntartási, a köztisztasági és az együttélési problémák kiküszöböléséhez nyújt majd segítséget. Szó lesz benne például arról, hogyan csökkenthető a rezsi és egyéb rendszeres kiadások, kihez fordulhatnak a bérlők, ha nehéz anyagi helyzetbe kerülnek és díjhátralékuk keletkezik. De arról is tájékoztatást nyújt majd, hogy lakossági összefogással, az önkormányzat segítségével, közös erővel hogyan lehetnek úrrá a rongálásokon, a köztisztasági és közbiztonsági problémákon, illetve milyen alapvető szabályokat kell betartani a közös együttélés során.

A jelenlévők maguk is elmondhatták megjegyzéseiket, észrevételeiket, amelyek rávilágítottak a felmerülő műszaki problémákra, illetve az együttélési nehézségekre. Megemlítették például, hogy vannak olyan lakások, ahol penészesednek a falak. Előkerült számos együttélési nehézségből fakadó köztisztasági és közbiztonsági probléma is, melyekért többnyire a rendezetlen bérlői jogviszonyú, illetéktelen lakásbérlőket tették felelőssé a jelenlévő lakók.

Alföldi György, a Rév8 Zrt. munkatársa válaszul elmondta, hogy a kivitelező garanciát vállalt az elvégzett munkálatokra, így tavasszal megtörténik majd ezeknek a hibáknak a javítása, melyekre csak most, az első téli időszak idején derülhetett fény. Hozzátette, hogy többek között a most említett problémák ellen is hasznos tanácsokkal fog szolgálni a készülő kiadvány. Megtudhatják belőle, hogyan kerülhető el a penészesedés, a falak nedvesedése, illetve hogy kihez fordulhatnak az említett együttélési problémák rendezése érdekében. Alföldi György hangsúlyozta azt is, hogy azért van fontos szerepe például az ilyen jellegű fórumoknak is – melyekre a jövőben is szeretnének sort keríteni –­ mert a JSZSZGYK munkatársaiból alakuló munkacsoporttól érkező jelzések, illetve a szóban és írásban beérkező lakossági panaszok mellett ez is egy útja annak, hogy megismerjék a felmerülő műszaki és egyéb jellegű problémákat, az észrevételeket pedig továbbítják a kivitelezőnek és a többi illetékesnek.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben