Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Szemét, bűz és hangzavar

Áldatlan állapotok a Dankó utcában

2015. március 09. hétfő

Szétdobált üvegek, szemét, hangoskodó, olykor verekedő hajléktalanok keserítik meg a Dankó utca környékén lakók életét. Az Oltalom Karitatív Egyesület működtet az utcában éjszakai szállót, népkonyhát, melegedőt, a lakók szerint az ide járók egy része okozza az áldatlan állapotokat. A környékbeliek aláírásgyűjtésbe kezdtek: azt szeretnék elérni, hogy az egyesület szüntesse meg a hajléktalanok ellátásához kapcsolódó minden tevékenységét. Azt szeretnék, hogy rend és nyugalom legyen végre az utcában.

A Dankó utca elején feltáruló kép szinte mindennap lehangoló annak ellenére, hogy a környéken több ház megújult, ahogyan a közeli Mátyás tér is, és már régóta nem rettegve kell átkelni a téren. Ezzel szemben a térbe torkolló Dankó utca eleje szinte mindig szemetes, üres üvegek, ételmaradékok hevernek a járdán.

„Ami az Oltalom körül van, az elviselhetetlen”

„Öt éve lakom itt, sajnos sok nyugalom nincs a környéken. Állandóan itt isznak az utcán, rugdossák az üvegeket, veszekednek egész nap, hétvégén is. Sokszor kis és nagy dolgukat is az utcán végzik el” – mondja kétségbeesve egy, a Dankó utcában lakó idős néni.

Egy másik férfi 1987 óta lakik a környéken. „Sajnálom azokat, akik önhibájukon kívül kerültek ilyen helyzetbe. Akad köztük olyan, aki tisztességesen viselkedik, de sajnos nagy részük senkire nincs tekintettel. Mocsok és bűz minden” – mesélte a neve elhallgatását kérő férfi. Hozzátette: az idősebbek egy része sokszor már fél kimenni az utcára. „Szép lett a Mátyás tér, a Kálvária tér, a Teleki tér a piaccal. Rend, tisztaság van sokfelé, de ami a Dankó utca ezen részén, az Oltalom körül van, az elviselhetetlen” – mondja keserűen.

Aláírásgyűjtésbe is kezdtek

Pintér Zoltánné döntött úgy, tesz az élhetőbb utcáért. „Már reggel részegen hangoskodnak. A sok szenny miatt sokszor le kell menni a járdáról, nehogy valamibe belelépjünk” – mondja az asszony. Ősszel levélben keresték meg az Oltalom Karitatív Egyesületet, hogy tegyenek végre valamit a tarthatatlan helyzet miatt. Válaszlevelében az egyesület ezt megígérte, ahogyan azt is, hogy fokozott figyelmet fordítanak a takarításra. Mint Pintér Zoltánné mondja: azóta sem változott semmi. Az asszony ezért aláírásgyűjtésbe kezdett, amit a jegyzőhöz is eljuttatott, intézkedését kérve az ügyben.

A Polgármesteri Hivataltól megtudtuk, a menedékhely működését a Budapest Főváros Kormányhivatala Szociális és Gyámhivatal felügyeli, amely felé a bejelentést továbbítják. Az önkormányzat a közterület jogszerű használatának, rendjének, tisztaságának védelme érdekében rendelkezik intézkedési jogosultággal. Danada-Rimán Edina, Józsefváros jegyzője már felkérte a közterület-felügyeleti feladatokat ellátó egységet, hogy „tegye meg a szükséges intézkedéseket a közterület jogszerű használatának, rendjének és köztisztaságának védelme érdekében”.

Ellentmondások az Oltalom körül

Az Oltalom Karitatív Egyesület közlése szerint az ellátottak adminisztrálása, az ebédre várakozás, az esti beengedés már hosszabb ideje nem az utcáról, hanem az intézményből történik, amivel „az utcai tömeget, hangoskodást jelentősen sikerült csökkentenünk”. Kollégáik óránként, de ha szükséges, gyakrabban kimennek és rendezik az utcafontot, mondják. Mindez azonban úgy tűnik, mégsem túl eredményes, ezt jelzik is a lakók folyamatos panaszai.

Az egyesület szerint a legtöbb probléma nem is az Oltalom intézményeinek ellátottjaival, „hanem a Dankó utcai büfé, illetve az önkormányzat által fenntartott Életmentő Pont vendégeinek magatartásával kapcsolatos.” Minderre az aláírásokat gyűjtő Pintér Zoltánné azt mondta: reggelente, amikor munkába indul, konkrétan látja, hogy az Oltalom épületéből miképpen jönnek ki ezek az emberek.

Az Oltalom Karitatív Egyesület jogi képviselője kifejtette: „a környék lakóival igyekszünk maximálisan együttműködni, több alkalommal egyeztettünk velük”. Ezt az állítást is cáfolja Pintér Zoltánné: mióta tavaly június óta itt lakik, és felvállalta ezt az ügyet, az említett levélen túl korábban semmilyen egyeztetés nem történt közöttük.

Az aláírásgyűjtést szervező Pintér Zoltánné elmondta, a rendőrségen is tettek feljelentést, hogy állapítsák meg az egyesület felelősségét, és hogy változzanak az áldatlan állapotok. „Reggel fél 7 körül kijönnek ezek az emberek az Oltalom szállójáról, egy részük csoportokba verődve iszik, hangoskodik, olykor verekszik” – sorolja tovább az asszony. Mint mondja, a legvégső esetben bírósághoz fordulnak: feljelentve az egyesületet talán történik végre valami.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben