Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Petőfiék szellemisége ma is utat mutat

Polgári országot és polgári Józsefvárost akarunk

2015. március 15. vasárnap

Kerületünk új főterén, a megújult Horváth Mihály téren tartotta március 15-i megemlékezését Józsefváros önkormányzata. Kocsis Máté polgármester ünnepi beszédében emlékeztetett, hogy a márciusi ifjaknak hazájuk érdeke és függetlensége volt a legfontosabb, amit ma is meg kell védenünk.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 167. évfordulója alkalmából rendezett kerületi megemlékezés ünnepi műsorát a Turay Ida Színház művészeinek előadása nyitotta meg. Kurkó József a Nemzeti Dal megzenésített változatát adta elő, míg Boros Zoltán felolvasta a 12 pontot.

Ezt követően Józsefváros polgármestere, Kocsis Máté lépett a mikrofonhoz. Beszédét azzal kezdte, az ünnepek jó alkalmat nyújtanak arra, hogy dicső elődeink szellemiségén keresztül értékeljük saját tetteinket. 167 évvel ezelőtt a magyar ifjúság a szabadságunkért, a jogainkért és a minket megillető függetlenségért küzdött. 1848 hősei évszázadokra meghatározták sorsunkat, követendő példát mutattak számunkra. A Petőfi és Vasvári vezette ifjak páratlanul sokat adtak hozzá a mai patrióta, polgári törekvéseinkhez.

 

Sokszor már fel sem tűnik, hogy hány és hány alkalommal kell kiállnunk ma is a korabeli időkben is fontos értékekért: vitába szállnunk a szolgalelkűséggel, küzdenünk a nemzeti és pénzügyi függetlenségünkért, megvédenünk közösségeinket, büszkének lennünk a hazánkra, nem engednünk hitünk és vallásunk cinikus gyalázását – vont párhuzamot a polgármester. Petőfi a Nemzeti dalban üzente, hogy „Talpra magyar!” – azokhoz szólt, akiknek volt hitük, szerették a hazájukat, akik polgári szabadságjogokat akartak. Hazájuk és nemzetük érdeke és függetlensége volt a legfontosabb, utána jött csak minden más – emelte ki Kocsis Máté.

A polgármester utalt arra: „Utat mutatnak Petőfiék ma is”, hiszen élnek köztünk szolgalelkűek, akik a nemzeti szuverenitást bármikor feladnák, akik szerint az egyén joga feljebbvaló a közösségénél, akik a magukén kívül nem tűrnek semmilyen más véleményt, de olyanok is, akik számára az Isten és az egyház „legfeljebb egy trendi party vicc témája”, vagy akik szerint a család egy avittos társadalmi maradvány.

Józsefvárosra utalva a polgármester kijelentette, hogy olyan „polgári országot és polgári Józsefvárost akarunk, ahol az emberi viszonyok egymás kölcsönös tiszteletén alapulnak, ahol a bűn és a deviancia helyén a rend van, ahol a megújult, biztonságos terek összehozzák a közösséget és nem távol tarják egymástól, ahol egyre élhetőbb a környezet, ahol egyre többen jutnak munkához és ahol a gyermekeinknek napról napra többet adhatunk, mint amit mi kaptunk.” Ma ezekért a polgári értékekért kell vállt vállnak vetve harcolnunk. Kocsis Máté végül felhívta a jelenlévők figyelmét: ahhoz, hogy ezt elérjük határozott kiállás, szorgalmas munka és töretlen kitartás szükséges. „Tovább kell folytatnunk a munkát és meg kell védenünk az eddig elért eredményeinket. Polgári értékrendünk szerint kell minden döntésünket meghoznunk és nem magunkért, hanem mindnyájunkért. Ezt üzeni ’48.”

Az ünnepi műsor végén a Csillagszemű táncegyüttes mutatott be egy huszárverbunkot.

A Szózat eléneklése után az önkormányzat nevében Kocsis Máté polgármester és Sántha Péterné alpolgármester koszorúzott, és Vas Imre józsefvárosi országgyűlési képviselő helyezte el az emlékezés virágait Horváth Mihály emlékoszlopánál.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben