Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Az ország legidősebb színésznője

A nemzeti ünnepen lett 100 éves Jenci néni

2015. március 16. hétfő

Gyulányi Eugénia, vagy ahogyan a legtöbben ismerik, Jenci néni március 15-én ünnepelte 100. születésnapját. Az ország legidősebb színésznője Józsefvárosban él, és még ma is aktív. A nemzeti ünnepen is fellépett, verset szavalt a budai Várban. Születésnapja alkalmából családja mellett Orbán Viktor miniszterelnök és Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere is felköszöntötte Jenci nénit.

Duplán nagy ünnep Gyulányi Eugénia számára március 15-e: a Józsefvárosban élő Jenci néni ugyanis a nemzeti ünnepen töltötte be 100. életévét. Az ország legidősebb színésznője kora ellenére még mindig aktív, egyik interjújában úgy fogalmazott: „A pódiumra bármikor ki tudok állni legalább harminc-negyven verssel, de egyszeri átolvasás után akár százzal is”.

Március 15-e alkalmából a budai Várban lépett színpadra, Ábrányi Emil: Él a magyar! című versét szavalta el a Dísz téren. A fellépés után családja és barátai körében ünnepelte meg születésnapját Jenci néni, ahol Orbán Viktor miniszterelnök mellett Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere is felköszöntötte.

Jenci néni 25 évesen, a Nemzeti Színház ösztöndíjasaként 

"Nem számítottam rá, hogy ilyen idős koromra még tartogat meglepetéseket számomra az élet: a józsefvárosi Szent Rita Plébániatemplomban, hittársaim előtt köszöntött a születénapom alkalmából Tóth Kálmán plébános és a nemzeti ünnepen Orbán Viktor miniszterelnök is személyesen felköszöntött" - mesélte boldogan lapunknak Jenci néni.

 A százéves színésznő népes családja körében ünnepelt

Vereczkey Zoltánné Gyulányi Eugénia Éva 1915. március 15-én született Kolozsváron. Édesanyja, Bátori Elza a Kolozsvári Nemzeti Színház primadonnája volt. Édesapja, Csapó Jenő bonviván volt, aki még Eugénia születése előtt, 1914. novemberében meghalt az I. világháborúban. Ezért Gyulányi Eugéniát édesanyja második férje, Gyulányi István katonatiszt vette a nevére. Mivel Jenci néni szülei elismert színészek voltak, nem volt kérdés, hogy melyik mesterséget válassza. 1937-ben szerzett diplomát, kezdőként a Nemzeti Színházhoz került ösztöndíjasként, majd több vidéki színházban is fellépett. A szintén színész Vereczkey Zoltánhoz ment feleségül, fiúk, Zoltán 1954-ben született. 1958-ban lett az Állami Déryné Színház tagja, ahol egészen 1972-ig, nyugdíjba vonulásáig szórakoztatta a közönséget. Főbb szerepei: Zilia (Heltai jenő: A néma levente), LIna (Móricz Zsigmond: Rokonok), Dorina, Elmira, Pernelle asszony (Moliére: Tartuffe).

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben