Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Józsefváros 2015. évi kitüntetettjei

Kovács Ákos kerületünk új díszpolgára

2015. március 20. péntek

A kerületi hagyományokhoz hűen az idén is József napján adták át a kiemelkedő érdemeket szerzett józsefvárosiaknak az önkormányzat elismeréseit. Józsefváros díszpolgára kitüntetést, a gyermekkorát a kerületben töltő, Kossuth-díjas Kovács Ákos énekes, zenész, dalszerző vehette át Kocsis Máté polgármestertől. Az Olasz Intézetben ünnepélyes keretek közt kiosztották a „Józsefvárosi becsületkereszt”, a „Józsefvárosért”, a „Józsefvárosi Aranykoszorú”, illetve a „Jó sport” elismeréseket is. A szintén hagyományosnak számító jótékonysági árverésből származó bevételt az idén a Péterfy Kórház Jobb Betegellátásáért Közhasznú Alapítvány számára ajánlották fel.

„Minden év március 19-én, József napján magunk fölé emeljük a számunkra példát mutató embereket. Ez a nap alkalmat ad arra is, hogy átgondoljuk az előttünk álló feladatokat, amit a Jóisten ránk bízott” – mondta ünnepi beszédében Kocsis Máté. 1777 óta Józsefváros Magyarország történelmében mindig is jelentős szerepet töltött be, mindez arra kötelez minket, hogy nagy felelősséggel végezzük munkánkat – fejtette ki Józsefváros polgármestere.  

„1956 után a megtorlás leginkább ezt a városrészt érintette, a 60-70-es években pedig megindult a pártállami diktatúra tudatos közösségrombolása Józsefvárosban.  Még 10-15 évvel ezelőtt is a legtöbben úgy vélték, hogy ez a pusztítás visszafordíthatatlan. Néhány évvel ezelőtt azonban jó páran úgy gondolták, hogy mindez mégsem lehetetlen, és elindult Józsefváros újjáépítése. Mindennek már kézzelfogható eredményei is vannak, amelyet nemzetközi lapok is elismernek. Budapest legdinamikusabban fejlődő kerülete lettünk, ami az itt élő, dolgozó emberek áldozatos munkájának köszönhető. Sok feladat áll még előttünk, amihez összefogás, szövetség kell, Józsefváros újjáépítését folytatnunk kell. Újjá kell építenünk közösségeinket is, amihez példaképekre van szükségünk, a mai nap őket emeljük magunk fölé. A József név az jelenti, Isten gyarapítsa: Isten gyarapítsa példaképeinket és Józsefvárost” – mondta Kocsis Máté, aki beszéde után köszöntötte a kerületünkben élő, a közelmúltban 100. életévét betöltő Jenci nénit is.

Díszpolgári cím Kovács Ákosnak

2015-ben a Józsefvárosi Önkormányzat képviselő-testülete a Díszpolgári cím kitüntetést Kovács Ákos előadóművésznek ítélte. A Kossuth-díjas dalszerző, zeneszerző, énekes-előadóművész 1968-ban született Budapesten. A Köztársaság téri Általános Iskolába járt, majd a kerületi Fazekas Mihály Gimnáziumban érettségizett. Diplomáját a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen szerezte meg 1992-ben. Az 1987-ben megalakult Bonanza Banzai zenekar alapítójaként, énekeseként országos hírnévre tett szert. Szólókarrierje kezdetben a zenekarral párhuzamosan futott, 1994-től, az együttes felbomlásától kezdve szólistaként lép fel. 27 éve tartó pályája alatt 26 magyar nyelvű és hat angol albumot készített, a köztársasági elnöktől a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjét vehette át 2002-ben.

„Amikor édesanyám 1968 éjszakáján hazavonszolt a Teleki tér 10. szám alatti lakásba, még nem tudhatta, hogy Józsefváros leendő díszpolgárát viszi haza” – mondta pohárköszöntőjében Kovács Ákos Pelikán „elvtársra”, a Tanú című film karakterére utalva. „Amikor beírattak a Köztársaság téri általános iskolába, illetve a zeneiskolába – ahonnan Ano néni azzal tanácsolt el két évnyi hegedűnyikorogtatás után, hogy „Ákos, a zene és te az két különböző világ” –, majd a Horváth Mihály téri gimnáziumban eltöltött 4 év után, még nem tudhattam, hogy egy ilyen szép estén, egy ilyen színpadon mondhatok pohárköszöntőt. Külön öröm számomra, hogy egy ilyen illusztris, a közösségért ennyire tenni vágyó emberek közt vehetem át ezt az elismerést” – mondta Kovács Ákos.

További elismerések

Józsefvárosi Becsületkereszt”

A Józsefváros érdekében kiemelkedő tevékenységet végző, egész életművük alapján elismerésre méltó személyek részére adományozható Józsefvárosi Becsületkeresztet vehetett át:

Wieszt Ferenc – Több, mint 20 éve áll a rendőrség állományában. A VIII. kerületi rendőrségen 1996-tól dolgozott, 2011–2014. között a kerületi rendőrkapitányság megbízott kapitányságvezető-helyettese volt. Elhivatottságának, lendületes munkastílusának, tisztelettudásának és segítőkészségének köszönhetően mind munkatársai, mind a lakosság körében széles elismertség övezi.

  

Dr. Hisstek József – Józsefvárosban 1964 óta gyógyítja a lakosságot, generációk testi és lelki egészségi állapota javításának szentelte az életét. Mindig megértő, türelmes, közvetlen és segítőkész. Empatikus készsége a betegekkel példamutató, humánus és figyelmes. A kor követelményeire reagálva, tudását folyamatosan bővíti. 

Nyári Gyula – 1945-ben született, józsefvárosi lakos. Híres zenészdinasztia leszármazottja. Zenészként bejárta a világot, klarinétjátékával mindenütt sikert aratott. A fotózással a 70-es évek közepén kezdett el foglalkozni, majd állandó fotósa lett a Józsefváros című kerületi lapnak.

Buffó Rigó Sándor (posztumusz) – A muzsikus cigányság megbecsült tagja, a prímások kivételes tehetsége. Józsefváros polgáraként a kerület büszkeségévé vált. 1992-től lett a 100 Tagú Cigányzenekar prímása, majd 1994-től főtitkára, 1997-től az együttes művészeti vezetője, 2005. december 12-től az elnöke volt. Rövid, súlyos betegség után 2014. április 27-én hunyt el.

„Józsefvárosért” kitüntetés

Józsefváros fejlesztésében kiemelkedő tevékenységet végző személyek vagy szervezetek érdemelhetik ki a „Józsefvárosért” elismerést, az idén emlékplakettet kapott:

Dr. Henczer Erzsébet – 1995-től gyermek háziorvos a Trefort utcai rendelőben. A gyermekektől, szülőktől kapott visszajelzések alapján hivatásának élő, szeretetre és elismerésre méltó gyermekorvos.

Társak a Teleki Térért Egyesület – A Teleki tér parkjának megtervezésébe az önkormányzat bevonta a helyi lakosokat is. A tervezési szakaszt követően a park kivitelezési, fenntartási fázisában, valamint közösségi programok szervezésében is aktív részt vállal a Társak a Teleki Térért Egyesület.

Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kara – Az idén 135 éves mérnöki kar jogelődjét, a Budapesti Állami Közép-Ipartanodát 1879-ben alapították. Azóta is sok ezer fiatalt vonz Józsefvárosba az ország minden részéről. Az intézmény oktatási munkája és kutatás-fejlesztési tevékenysége a tradícióira építve nagy hangsúlyt fektet az egyetemes értékekre.

„Józsefvárosi Aranykoszorú”

A „Józsefvárosi Aranykoszorú” díjat a kerületben működő iparosok, kereskedők, vállalkozók és gazdasági tevékenységet végző társaságok kiemelkedő munkájának elismerésére alapították. 2015-ben Aranykoszorút érdemelt:

Dóczi és Csepeli Bt. Húsbolt – A Népszínház utca 59. szám alatti üzlet 1992 óta lett sajátjuk, amelyben Csepeli András jelenleg két húgával együtt családi vállalkozásban dolgozik.

Michelin Hungária Kft. – A Michelin Csoport 1996-ban vásárolta meg az akkori Taurus vállalatot, melynek története a 19. századig nyúlik vissza. A gumigyár az elmúlt években több óvodának ajánlott fel gumitéglákat, napernyőket, mozgásfejlesztő játszóeszközöket.

Molnár és Fia Ruhatisztító Szalon – A Szentkirályi u. 2. szám alatti szalont 1999 februárjában nyitották meg. Munkájuk minőségét jellemzi, hogy Budapest minden részéről, sőt, még vidékről is rengetegen keresik fel a szalont.

Dodi Kft. bútorszövet és kárpitoskellék kereskedelem – A cég közel 40 éve foglalkozik bútorszövetek és kárpitos kellékek forgalmazásával. A széles bútorszövet választék mellett habszivacsot és kárpitos kellékeket is nagy választékban forgalmaznak.

Sas Illatszer – Sas Péter Tiborné születése óta józsefvárosi lakos, szereti az itt élő embereket, a színes hangulatot. A Baross u. 89. szám alatti fodrászcikk és illatszer üzletet férjével 1987-ben vásárolták, azóta is folyamatosan működtetik.

„Jó Sport” emlékérem

A sportkitüntetéssel a testnevelési és sporttevékenység területén kiemelkedő munkát végzett személyeket és szervezeteket ismerik el. Emlékérmet vehetett át:

Balázs Krisztián – A kerületi Vajda Péter Iskola 7/s osztályának kitűnő tanulója. Az FTC torna szakosztályának sportolója. 2014 őszén elért helyezései: országos bajnokság 2. hely, Nemzetközi Csányi Sándor Kupa 1. hely, Penta Kupa 2. hely, Cottbusi nemzetközi verseny 3. hely.

Mihály Tibor – Józsefvárosi lakos, 1921-ben született. 60 évesen kezdett futni, előtte teniszezett. Az Ausztrál világbajnokságon futóként 3. helyezést ért el, azóta minden évben indul futóversenyeken Európa szinte minden országában, és általában dobogós helyezést ért el.

Losi Sakkszakkör és diákolimpiai csapatA Losonci Téri Általános Iskolában közel húsz éve folyik sakkoktatás. Elsődleges céljuk a sakkozáson keresztül olyan készségek fejlesztése, amelyek elősegítik a különböző tantárgyak hatékonyabb tanulását. A számos dobogós csapat és egyéni szereplés elismeréseként a fővárosi iskolai sakkélet egyik fellegváraként tekintenek az intézményre.

Rebicek GerdAz 5 danos karatemester 11 évig volt a magyar válogatott szövetségi kapitánya, tevékenységéhez nagyon sok érem, elismerés fűződik. 1983-ban ő alapította meg a Magyar Goju-Kai Karate-Do Szövetséget.

Jótékonysági est

A hagyományokhoz hűen az ünnepélyes díjátadó részeként jótékonysági estet is szerveztek. Az árverésen az Ari Kupsus Galéria által felajánlott szoborra, Mihály Gábor Munkácsy-díjas művész bronz szobrára, a Ferencvárosi Tornaklub Kézilabda Szakosztálya által felajánlott dedikált mezre és dedikált BL-kézilabdára, a labdarúgó–szakosztály által felajánlott dedikált mezre és évkönyvre, Kovács Ákos előadóművész-zeneszerző platinalemezére, illetve a Józsefváros címerével díszített kristály dekantálóra (alkotója a Józsefvárosi Kőszegi Kristály Műhely) lehetett licitálni.

 

Az árverésből (mintegy 800 ezer forint) és a jótékonyági est belépőiből származó bevételt – Kocsis Máté polgármester márciusi fizetését is felajánlotta – az idén a Péterfy Kórház Jobb Betegellátásáért Közhasznú Alapítvány számára ajánlották fel. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben