Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Kálvária téri droghasználat: A polgármester leülne a szakemberekkel

2009. december 03. csütörtök

A téren eldobált tűk problémájára megoldást kell találni.

Régi, eddig szőnyeg alá söpört problémában elindulhat végre a közeledés az önkormányzat és a Kálvária téren tűcsere programot végző Kék Pont Alapítvány között.  A Kálvária tér és környékén élők ugyanis évek óta szenvednek az eldobott injekciós tűk miatt, a parkot nem szívesen használják a környékbeliek. Az eldobott injekciós tűk eltakarítását eddig az önkormányzat fenntartásában működő Józsefváros Közbiztonságáért és Köztisztaságáért Kft. és nem egy esetben maga a rendőrség végezte el. Ez az állapot azonban tovább tarthatatlan - Kocsis Máté szerint, aki az RTL Híradójának elmondta azt is, hogy amíg erre nem születik megoldás, a Kálvária tér rendezése is hiábavaló, mert úgy is rövid időn belül tönkremenne a park. 

„Örömmel veszem, sőt Józsefváros elemi érdeke, hogyha az önkormányzat és a tőle egyébként teljesen függetlenül működő tűcsere programot folytató Kék Pont Alapítvány között végre létrejöjjön egy megnyugtató együttműködés, amely a józsefvárosiak nyugalmát szolgálja” – mondta az Origonak a polgármester. Kocsis Máté elmondta azt is, hogy a maga részéről beiktatása után nyitott rá és örömmel veszi, ha sikerül a Kék Ponttal kialakítani olyan együttműködést, amely garantálja, hogy az alapítvány által a Józsefvárosba vonzott és ellátott drogosok injekciós tűi nem a mindenki által használt, és az önkormányzat által fenntartott parkokban kötnek ki.

A probléma nemcsak köztisztasági, hanem közegészségügyi kérdéseket is felvet. A Kék Pont Alapítvány felmérése szerint a hazai intravénás droghasználók legalább hetven százaléka hepatitis C vírussal fertőzött. A fertőzést a közösen használt fecskendőkkel kapják el egymástól.  A tűcserével foglakozó szerint gyakorlatilag droggettók alakultak ki Budapesten, és egyre több a fertőzött tű az utcákon.

Józsefvárosban több elhagyott házban is drogos kolóniák élnek. Ezekben, de a környező utcákon is rengeteg az eldobott tű és fecskendő, amelyeknek jó része hepatitis C vírussal fertőzött. Az elhasznált tűket egyébként egy közeli alapítvány ingyen becseréli sterilre, de az utcán eldobottakat is igyekeznek összeszedni. Egyre több ügyfelük van, jelenleg 1500 regisztrált klienst gondoznak.

Az alapítvány szakemberei szerint félő, hogy az utcákon a mostaninál is jobban elszaporodnak a használt tűk, fecskendők, ugyanis ha az önkormányzat lebontja a régi romházakat, akkor már tényleg csak az utca marad a drogosoknak. 

Kocsis Máté, Józsefváros most megválasztott polgármestere azt ígéri, hogy lesz megoldás, de mindenképpen számít az alapítvány dolgozóinak szakértő segítségére abban, hogy megtalálják közösen a megoldást. 

Forrás: FH, Origo, RTL

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben