Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Véget ért a József-napi búcsú

Erdő Péter mutatott be szentmisét Józsefvárosban

2015. március 23. hétfő

A Horváth Mihály téri Szent József plébániatemplomban a Szent József-napi búcsú utolsó napján, vasárnap Erdő Péter bíboros celebrálta az ünnepi, templombúcsús szentmisét Michels Antal plébános koncelebrálásával. A mise keretén belül a plébános átnyújtotta a testvérplébániának fogadott beregszászi közösségnek a józsefvárosi hívek adományait és a plébánia ajándékát. Az idei Szent József-díjat Kertész Mária vehette át, akinek Erdő Péter nyújtotta át az elismerést.

Erdő Péter köszöntő beszédében elmondta, rendkívül nagy öröm számára, hogy itt lehet a Szent József plébániatemplomban, hiszen ehhez a plébániához kötik a gyerekkori emlékek, ebben a templomban ministrált hajdan – számolt be az eseményről a Magyar Kurír című katolikus hírportál. A vasárnapi templombúcsús szentmisére a Horváth Mihály téri Szent József plébániatemplom teljesen megtelt.

Templombúcsús homíliájában a bíboros kifejtette, a szenteknek Isten a tökéletesség más-más vonásait ajándékozza: Szent József a családjáról gondot viselő, felelős családfő. Gondoskodó szeretetébe gyakran ajánlották magukat a keresztény közösségek. Batthyány József 1777-ben már esztergomi érsekként Szent Józsefnek ajánlotta ezt a plébániát is. Ugyanebben az esztendőben kapta az itt kialakuló település az akkor még trónörökös, későbbi II. József nevét, így lett Józsefváros ez a városrész.

Keressük Isten szándékát

A plébánia védőszentjének nemcsak közbenjárásában bízhatunk – fogalmazott a főpásztor –, hanem példaképként is tekinthetünk rá; tisztaságát, hűségét, alázatosságát magunk elé állíthatjuk életünkben. József nem főszereplő, de közreműködött a megváltás művében. Nekünk is akkor válik igazán értelmessé és értékadóvá az életünk, ha keressük Isten szándékát, és vállaljuk azt, amiről felismertük, hogy az ő akarata. Akkor a mi életünk sem puszta sodródás, hanem közreműködés abban a nagyszerű isteni tervben, amelynek célja, hogy mindannyian boldogok lehessünk – hangsúlyozta Erdő Péter.

Szent József-díj és családi nap

A szentbeszéd végén a bíboros Szent József közbenjárását kérte a plébániáért, amely nemzedékek óta teljesíti küldetését, képviseli a Szent József-i erényeket. Michels Antal plébános átnyújtotta a testvérplébániának fogadott beregszászi közösségnek a józsefvárosi hívek adományait és a plébánia ajándékát; majd a Szent József-díj átadása következett. Az idei díjazottnak, Kertész Máriának Erdő Péter nyújtotta át az elismerést, aki az immár tíz éve működő Szent József az idősekért Alapítvány ügyeit intézi. 

Az ünnepi szentmisén közreműködött a Bárdos Kórus, amelyet követően agapé és családi nap várta az összegyűlteket. A gyermekeket többek közt Habók János bűvész szórakoztatta, a legkisebbek nagy örömére.

Szöveg és fotó: Magyar Kurír

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben