Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Bionika és genetika

XXI. századi technika a látássérültek segítésére

2015. április 10. péntek

Látássérülteket segítő eszközök fejlesztésén dolgoznak magyar és svájci kutatók a Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében. Kutatásaik eredményeként egy okostelefonba épített intelligens felismerőeszköz prototípusát és a Femtonics Kft. által kifejlesztett új 3D lézer 2-foton mikroszkópot a józsefvárosi Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karán mutatták be.

A Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében a Pázmány Péter Katolikus Egyetem által vezetett négytagú konzorcium (PPKE-ITK, Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézete, Femtonics Kft. és bázeli Friedrich Miescher Intézet) 284 millió forint támogatást nyert 2010-ben bionikus és genetikus eszközök fejlesztésére látássérültek számára.

 

Dr. Zarándy Ákos, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense, az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetének laborvezetője

A kutatócsoportok rövid és hosszú távú megoldások kifejlesztésén dolgoznak, melyek segítik a vakok és gyengénlátók életét. A rövidtávon kitűzött cél a látássérült emberek életminőségének javítása oly módon, hogy minél több információhoz jussanak a csak látható környezetről hétköznapi helyzetekben. Ezért a projekt során a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen kifejlesztésre került egy mobiltelefonba épített intelligens felismerőeszköz, mely segítséget nyújt a bankjegyek azonosításában, a gyalogátkelőhelyek megtalálásában, vagy éppen a színek, tömegközlekedési eszközök járatszámainak felismerésében. A projekt célja, hogy a látássérültek számára már rendelkezésre álló eszközöket egy alkalmazásban egyesítsék, mely új funkciókkal kiegészülve egy letölthető applikációként elérhető lehessen bárki számára.

 

Hosszú távon lehetségesnek látszik bizonyos retinális betegségekben szenvedők látásfunkcióinak részben történő helyreállítása. Ehhez a Szegedi Tudományegyetem új nagyérzékenységű, genetikailag kódolt vírusokat fejlesztett ki. Ezek jelezni tudják, hogy egy adott pillanatban működik-e az idegsejt, s ha igen, milyen intenzitással. Így olyan idegsejtekbe tudják szelektíven bejuttatni a kívánt géneket, amik a vizsgált funkciót irányítják.

A genetikailag kódolt vírusokkal a svájci kutatók a kísérleti alanyok retináját vizsgálták és mérték az erre kifejlesztett 3D mikroszkóppal, és bíztató, jelentős eredményeket értek el a látás visszaállítására vonatkozóan.

 

Rózsa Balázs, a  Femtonics Kft. ügyvezetője a saját fejlesztésű háromdimenziós lézermikroszkóppal

A magyar Femtonics Kft. által kifejlesztett új 3D lézer 2-foton mikroszkóp a korábbi rendszereknél 10 milliószor gyorsabb. Ezzel a hazai fejlesztésű eszközzel a kutatók három dimenzióban képesek mérni az idegsejtekben terjedő folyamatokat és megmutatni az idegrendszer hálózatainak működését. Az eszköz hosszú távon nagy segítséget nyújthat bizonyos retinális betegségek orvoslásában is.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben