Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Professzor édesapja balzsamozta be a kisfiút

150 éves gyermekmúmia a Természettudományi Múzeumban

2015. április 13. hétfő

Egy speciális rezgéscsillapítóval ellátott autóban, különleges páratartalmú faládába csomagolva szállították a Magyar Természettudományi Múzeumba a 150 éves Arányi Zoltán gyerek múmiáját. A különleges látnivaló a nemrég Hollandiába visszavitt buddhista szerzetes múmiáját rejtő szobor helyett mutatják be a Múmiavilág kiállításon. Az ötéves kisfiú torokgyíkban hunyt el, amelyet édesapja, az elismert patológus, Arányi Lajos nem tudott elfogadni, ezért bebalzsamozta és haláláig az íróasztala mellett tartotta.

A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum (SOM) 1969 óta őrzi a gyermekmúmiát, amelyet saját kiállításon eddig etikai okokból nem mutatott be. "A mai kor embere számára nehezen értelmezhető, bizarr látvány egy apja által bebalzsamozott kisgyerek múmiája, elsősorban a fiatalabb látogatóinkat nem akartuk ennek az élmények kitenni. Ezzel szemben most azért mutatjuk be, mert az MTTM tárlata nagyon alapos, emelkedett, tudományos szempontból teljesen kifogástalan, ráadásul nagyon látványos kiállítás. A gyermekmúmia így olyan kontextusba kerül, ahol nem bizarr látványosság lesz, hanem segít megérteni a mumifikálás, múmiakultusz művelődéstörténeti hátterét" - mondta el az MTI-nek a SOM főigazgatója.

Varga Benedek óvott a szenzációhajhász megközelítéstől. Hozzátette: az egykor a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjának választott Arányi Lajos jelentős alakja a magyar orvos- és művelődéstörténetnek. Az 1831-es kolerajárvány után kezdett medicinát tanulni, és miközben bejárta Európa számos egyetemét, megismerkedett az európai patológia nagy alakjaival. A kórbonctanon belül különösen jól értett a preparációhoz, azaz balzsamozáshoz, ezen a területen saját eljárásokat is kidolgozott, és több híres ember, például Wesselényi Miklós vagy Ferenc József és Erzsébet első lányának testét is ő balzsamozta be. Második fia, Zoltán 1861 körül halhatott meg, testét Arányi ekkor bebalzsamozta, és 1887-es haláláig - otthoni vagy kórházi - íróasztala mellett tartotta.

"A mai ember nem tud mit kezdeni azzal, hogy Arányi ennyire bizarr és ijesztő módon dolgozta fel a gyászfolyamatot, de a 19. századi ember viszonya az emberi testhez és a halálhoz egészen más volt" - emlékeztetett a SOM főigazgatója. A gyermekmúmiát 1925-ig a család őrizte, ekkor szerepelt először és mostanáig utoljára kiállításon, majd a Kórbonctani Intézetnek adták át, ahonnan 1969-ben került a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumba.

Az ötéves korában elhunyt kisfiú múmiája a józsefvárosi múzeum Múmiavilág című kiállításában tekinthető meg május 17-ig. A vándortárlat öt kontinens évezredes vagy épp néhány százéves emberi és állati testemlékeit mutatja be.

Fotó: Semmelweis Orvostörténeti Múzeum Facebook-oldala

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben