Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

"József Attila mindenkié"

A költészet napján adták át a felújított József Attila Emlékhelyet

2015. április 14. kedd

A költő születésének 110. évfordulóján adták át egykori szülőházában, a ferencvárosi Gát utca 3. szám alatti épületben a felújított József Attila Emlékhelyet. A ház a Petőfi Irodalmi Múzeum szervezésében a költő életét és munkásságát mutatja be a legkorszerűbb interaktív technikák segítségével.

 József Attila mindenkié, ezért nem lehet korlátok közé szorítani, nem tűr sem politikai, sem társadalmi, sem egyéb kategóriát - hangsúlyozta Balog Zoltán az emlékhely megnyitóján.

Az emberi erőforrás miniszter hozzátette: rólunk, értünk és hozzánk szól, elődeinkhez és utódainkhoz, a mindenkori magyar emberhez. Mint mondta, az egykori szülőház most olyan közösségi emlékhellyé válhat, ahol József Attila költészete és emléke élő kulturális tradícióként lehet jelen.

Ferencváros polgármestere, Bácskai János szerint a felújított emlékhely olyan kulturális zarándokhellyé válik, ahol mindenki megtalálhatja a maga József Attiláját. Az átadó ünnepségen, ahol többek között jelen volt Sántha Péterné, Józsefváros alpolgármestere és E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, a költő legismertebb versei is elhangoztak, többek között a műsor házigazdája, Jordán Tamás, Kossuth-díjas színművész előadásában.

A megnyitó alkalmából kortárs költők egy szonett-koszorút is írtak, amelyet ferencvárosi diákok és a Nemzeti Színház művészei adtak elő. Kokas Katalin Liszt-díjas hegedűművész pedig fia és tanítványai közreműködésével Bartók-dalokat játszott.

A költő életét és munkásságát bemutató ház az Európai Unió támogatásával valósult meg Ferencváros városrehabilitációs programjának keretében. Az akadálymentes kiállítótér igazi élményt nyújt a látogatóknak.

A kör alakú interaktív tábla ismeretterjesztő és játékos feladatokkal segíti megismerni József Attilát. A kiállított személyes tárgyak, a versek és a kéziratok, a fotók illetve az okmányok mind közelebb hozzák a mai kor emberét a magyar irodalom egyik legjelentősebb alakjához. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben