Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A holokauszt magyar áldozatainak emléknapja

Emlékezni kell, hogy ne ismétlődhessen meg a tragédia

2015. április 17. péntek

A holokauszt magyarországi áldozataira emlékeztek április 16-án a Páva utcai emlékközpontban. Az eseményen felszólalt többek között Colleen Bell, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete és Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete is. A programon Józsefvárost Sára Botond alpolgármester képviselte.

Az országgyűlés 2000-ben határozott, hogy április 16-a a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja legyen: 1944-ben ezen a napon kezdődött meg a gettósítás Kárpátalján és Északkelet-Magyarországon. A néhány hét alatt lezajlott gettósítást követően gyakorlatilag a teljes vidéki zsidóságot Auschwitz-Birkenauba deportálták, ahonnan mindössze néhány tízezren tértek vissza.

A Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban Colleen Bell hangsúlyozta, emlékeznünk kell a tragédiákra és tanulnunk belőlük, hogy soha többé ne ismétlődhessenek meg. Az amerikai diplomata kiemelte, el kell ítélni a gyűlöletkeltést, a zsidók és keresztények szembeállítására tett kísérleteket.

Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete szerint korunkban három dolog van, amivel az erkölcsi értékek fontossága megőrizhető: „oktatás, oktatás, oktatás”.

Takács Szabolcs Ferenc európai ügyekért felelős államtitkár felhívta a zsúfolásig megtelt terem hallgatóságának figyelmét arra, megtiszteltetés, hogy idén Magyarország látja el a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség soros elnöki tisztjét. A politikus hangsúlyozta a tolerancia fontosságát.

Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára mindannyiunk közös feladataként a közös emlékezést és a gyászt nevezte meg, ugyanakkor felhívta a figyelmet az embermentőkre, akik közül példaként Apor Vilmos püspököt és idősebb Antall Józsefet is megnevezte.

A kolozsvári evangélikus egyházközösség püspöke a szembenézés és az emlékezés fontosságát hangsúlyozta. Adorjáni Dezső Zoltán egy személyes példán keresztül párhuzamba állította a második világháború idején sárga csillaggal megbélyegzett zsidóságot a mai sokszor hasonló bélyeget viselő kisebbségi léttel. Bizodalmát fejezte ki, hogy eljön az a világ, amikor a kisebbségek nyelve, kultúrája nem veszélyforrást, hanem értéket jelent a többségnek. 

A Páva utcai központban a résztvevők elhelyezték az emlékezés köveit és mécseseket gyújtottak a 172 312 áldozat nevét tartalmazó emléktáblánál. Az emlékprogram Slomo Graber kétszeres holokauszttúlélő visszaemlékezésével folytatódott, aki elmondta, hogy két alkalommal hurcolták munkatáborokba, ahol három ízben is megmenekült a haláltól.

A programot a Lauder iskola növendékeinek zenés, verses, filmes előadása zárta.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben