Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

„Belevaló” pedagógusokat képeztek

Ingyenes diabétesz oktatóprogram a Kesztyűgyárban

2015. április 23. csütörtök

Képzésen vettek részt a kerületi óvónők és bölcsődei dolgozók a józsefvárosi Kesztyűgyár Közösségi Házban. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány szervezte eseményen a jelenlévő nevelők hallhattak a cukorbetegség kialakulásának okairól és tüneteiről, illetve elsajátíthatták annak kezelését.

A másfél éve indult „Belevalók” elnevezésű program célja, hogy félnapos - elméleti és gyakorlati részből álló – képzésen résztvevő pedagógusok elsajátíthassák a cukorbeteg gyerekek körüli mindennapi feladatokat. A hiánypótló kezdeményezés azért is különösen fontos, mert Magyarországon közel ötezer, 18 év alatti cukorbeteg gyermek él, akik túlnyomó többségükben egész életükben inzulininjekcióra szorulnak, ám hivatalosan az óvónőképzés tananyagában a diabéteszes gyermekek kezelése nem szerepel.

A megnyitón Zentai Oszkár, a Józsefvárosi Önkormányzat képviselője köszöntötte a megjelenteket, és hangsúlyozta a ma felnőttjeinek felelősségét a felnövekvő generációkkal szemben, kiemelve, hogy gyermekeinkre legalább olyan körülményeket kell örökül hagynunk,  mint a mostaniak, és élhető világot kell teremtsünk. Ennek a törekvésnek része ez a program is, mely lehetővé teszi, hogy a cukorbetegséggel élő gyermekek teljes életet élhessenek, integrálódva egészséges társaik közé.

Ezt követően Erős Antónia, a programot szervező Egy Csepp Figyelem Alapítvány elnöke – aki maga is 20 éve él ezzel a betegséggel – elmondta, hogy reményei szerint a nap végén a megjelent pedagógusok rá fognak jönni, hogy a cukorbetegség szakszerű kezelése nem ördöngősség. Hosszú távú célként pedig a program pedagógusképzésbe kerülését jelölte meg, hiszen 2015 szeptemberétől lép életbe az a törvény, amely értelmében kötelező lesz a 3 éves cukorbeteg gyerekek felvétele az óvodákba.

A megnyitót elméleti képzés, majd gyakorlati oktatás követte, ahol szakemberek segítségével sajátíthatták el a résztvevők a diabétesszel kapcsolatos tudnivalókat, és gyakorolhatták a kezeléséhez szükséges műszerek használatát.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben