Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A megelőzés a drogstratégia fontos eleme

Józsefváros kiemelten kezeli a kábítószerkérdést

2015. április 24. péntek

Három pilléren alapuló drogellenes stratégia végrehajtását tűzte ki célul a Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) – mondta a szervezet elnöke pénteken az önkormányzat épületében tartott sajtótájékoztatón. Ferencz Orsolya kiemelte, a fórum havonta ülésezik, határozataik, döntéseik, ahogyan a drogstratégia is bárki számára hozzáférhető. A stratégia nagy hangsúlyt fektet a megelőzésre: már májusban és augusztusban pedagógusoknak tartanak szakmai képzéseket. Az önkormányzat az idén – a civil szervezetek számára kiírt, a tavalyi évhez képest megtízszerezett 15 milliós pályázati kereten túl – külön 10 millió forintot biztosít civileknek drogkérdések kezelésére.

Ferencz Orsolya a sajtótájékoztatón közölte: az Emberi Erőforrások Minisztériuma jóváhagyására váró stratégia célja, hogy segítse a drogbetegeket a gyógyulásban, a drogkereskedők elfogását rendvédelmi kérdésnek tekinti, és kiemelt szerepet kap a prevenció.

A 2011-ben alakult Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórumnak korábban tagja volt a Kék Pont Alapítvány is, igazgatója, Rácz József 2013-ban szakmai elnöke is volt a KEF-nek. Ebben az időszakban Józsefvárosnak nem született elfogadott drogstratégiája. Ferencz Orsolya hozzátette, hogy a Kék Pont tevékenysége sok problémát okozott a kerületben: a tűcsere program inkább tűosztogatásként működött (a drogbetegek 70-80 százaléka egyáltalán nem vitt vissza tűt), és bevonzotta az érintetteket Budapest más területeiről is. Megnövekedett a drogszemét és a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények száma. Józsefváros 2013-ban döntött úgy, hogy a Kék Ponttal kötött együttműködési megállapodást felbontja, mert az alapítvány azt nem tartotta be. A tűcserét a közhiedelemmel ellentétben azonban nem az önkormányzat, hanem a Kék Pont szűntette be.

Hozzáférhetők a határozatok

2014 januárjában a KEF újjáalakult, jelenleg 35 tagja van, köztük számos civil szervezet, egészségügyi és hatósági szakember. Már elkészítették Józsefváros 2015–2016 évi kábítószer-ellenes stratégiáját is.

A közelmúltban néhány sajtóorgánum kétségbe vonta, hogy a KEF üléseiről születtek egyáltalán jegyzőkönyvek, amire reagálva Ferencz Orsolya elmondta: a fórum szakmai háttérmunkacsoport, amely döntés-előkészítő szerepet tölt be, médiahecckampány nélkül szeretnék folytatni munkájukat. A választott képviselőkön kívül tagjaik nem közszereplők, semmilyen közpénz felett nem rendelkeznek, a tagok önkéntes munkában vállaltak feladatot, Józsefvárostól semmilyen anyagi vagy bármilyen más ellenszolgáltatást nem kapnak. Közérdekű adatszolgáltatásra vonatkozó törvény pedig nem vonatkozik jegyzőkönyveikre, azonban döntéseik, határozataik – ahogyan a drogstratégia is – hozzáférhetők.

Még több pénz a civileknek

A sajtóban az is megjelent, hogy a civilek félelemtől áthatott légkörben tevékenykedhetnek a kerületben. Ferencz Orsolya elmondta: a valóság ezzel szemben az, hogy Józsefváros önkormányzata az idén megtízszerezte a civileknek adható támogatást, már 15 millió forintra pályázhatnak. Egy külön forrásból pedig további 10 millió forintot irányítanak a drogkérdések megoldása érdekében szervezetek számára. Hozzátette: a KEF-nek 14 civil szervezethez köthető tagja van.

Kiemelt szerepben a prevenció

„A sajtóban a drogellenes stratégia gyakorlatilag a tűcsere programra korlátozódott, de a stratégia ennél sokkal többről szól” – mondta Dr. Ujhelyi Eszter. A KEF szakmai társelnöke hozzáfűzte: iskolai prevenciós programokat – például pedagógus továbbképzést – indítanak (májusban és augusztusban 30-30 fő részére), ezek során 3 éves kortól a középiskolásokig elérik a kerületi fiatalokat. A képzéshez természetesen kidolgozott szakkönyvek is rendelkezésre állnak.

Ujhelyi Eszter elmondta: az önkormányzat továbbá támogatási szerződést köt az Emberbarát Alapítvánnyal, amelynek értelmében a kerület bizonyos ágyszámot biztosít drogbetegek kezelésére. Az Egyesített Szent István és Szent László Kórház Molekuláris Biológiai Laboratóriumának vezetője egyúttal rémhírkeltésnek nevezte az „AIDS-robbanásra” vonatkozó aggályokat, jelezve, hogy tavaly egyetlen HIV-fertőzöttet regisztráltak, aki intravénás drogfogyasztó, s a hepatitis-betegek között sem magasabb az arányuk 20-25 százaléknál.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben