Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Egy magyar sikertörténet

100 éves a Magyar Védőnői Szolgálat

2015. június 11. csütörtök

Idén ünnepli megalakulásának centenáriumát a Magyar Örökség-díjas Magyar Védőnői Szolgálat. E jeles esemény tiszteletére ünnepségsorozatot tartanak szerte az országban. Józsefváros június 10-én, a Horánszky utcai H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési Központban emlékezett meg a kerek évfordulóról. Az ünnepség fővédnöke Dr. Kocsis Máté polgármester volt.

Az idei évben nevezetes évfordulóhoz érkezett a Magyar Védőnői Szolgálat. Immáron száz éve annak, hogy 1915. június 13-án Stefánia belga királyi hercegnő védnökségével megalakult Budapesten az „Országos Stefánia Szövetség az Anyák és Csecsemők Védelmére" elnevezésű szervezet. Megalakulásakor a csecsemőhalandóság csökkentését és a nemzet számbeli erősítését tűzte ki célul, valamint azt, hogy működésüket fokozatosan kiterjesszék az egész országra. A munkájuk központi feladata a prevencióban való aktív részvétel volt, úgy, hogy a képzett védőnők maguk keresték fel a várandós és kisgyerekes anyákat, hogy segítsék őket szakszerű tanácsaikkal.

 

Száz év alatt sok változáson ment keresztül a szervezet, ám kijelenthetjük, hogy ilyen jellegű szolgálat, ezen formában  a kontinensen egyedül csak hazánkban működik. Ezt a kimagasló teljesítményt 2013-ban Magyar Örökség-díjjal jutalmazták, majd az idei évben a Magyar Védőnői Szolgálat bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe.

 

Józsefváros önkormányzata is tisztelgett a nagy múltú szervezet előtt annak századik születésnapján. Június 10-én a H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési Központba invitálták a kerület volt, és ma is aktív védőnőit, hogy megköszönjék eddigi áldozatos munkájukat. Az ünnepi megemlékezést a Bárczi Gusztáv Óvoda, Általános Iskola és Készségfejlesztő Speciális Szakiskola zenekara nyitotta meg, majd a Józsefvárosi Önkormányzat nevében Sántha Péterné alpolgármester köszöntötte a egybegyűlteket. Beszédében kihangsúlyozta, hogy talán a védőnői hivatás az egyetlen, amit még szinte kizárólag hölgyek látnak el, hiszen ők érzékenyebbek a gyermekek és a várandós édesanyák problémáira.

Ezt követően Bábiné Szottfried Gabriella, a centenárium lebonyolításáért felelős koordinátor – aki maga is két évtizedet töltött a védőnői pályán - kívánt újabb sikeres 100 évet a szolgálatnak. Kiemelte, hogy nagyban felértékelődhet a hazai védőnők képzettsége, mert tervek szerint Magyarország lehet a jövőbeli oktatóközpontja ennek a különleges, komplex és preventív ellátási formának.

 

Az ünnepség zárásaként Csősz Katalin védőnő múltidéző előadása és a Koszorú Napközi Otthonos Óvoda műsora után sor került a megjelentek személyes köszöntésére is. Munkájuk elismeréseként Sántha Péterné alpolgármester adta át a jelenlévőknek a Magyar Örökség jelvényét és a Védőnői Szolgálat emlékfüzetét, egy szál virág valamint tízezer forint értékű Erzsébet-utalvány kíséretében.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben