Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Álmokkal foglalkozó programok, sírfelirat-vadászat és lézerpisztoly-lövészet

Így telt a Múzeumok éjszakája Józsefvárosban

2015. június 22. hétfő

A Magyar Nemzeti Múzeum különleges, álmokról szóló foglalkozásokkal, előadásokkal, koncertekkel várta a látogatókat, a Rendőrmúzeumban ki lehetett próbálni a lézerpisztoly-lövészetet, a Fiumei úti Sírkertben sírfelirat-vadászatot tartottak a Múzeumok éjszakáján.

Országszerte több mint 360 intézmény mintegy kétezer programmal várta június 20-án este hat órától az érdeklődőket. Józsefvárosban is több helyszínen zajlottak az éjszakába nyúló rendezvények.

A Nemzeti Múzeumban a nemrég nyílt Elsodort világ/Plakát-álmok 1910-1920 című időszaki kiállításához kapcsolódóan számos, az álmokhoz kötődő foglalkozáson vehettek részt a látogatók. Külön a gyerekeknek és külön a felnőtteknek szóló meséket is hallgathattak az érdeklődők Zalka Csenge mesemondó előadásában. Több előadást is tartottak: Bezeczky Gábor irodalomtörténész álomkarrier címmel adott elő Krúdy Gyula pályafutásáról, Gerevich József pszichiáter Álmodó festők, festői álmok címmel a díszlépcsőházat megtöltő hallgatóság előtt beszélt az "álomfestészetről", bemutatva több festőnek az álom motívumát körbejáró alkotását. Császtvay Tünde irodalomtörténész tíz órától "az ágyban végzett tevékenységek történetéről" beszélt. Csorba László, a múzeum főigazgatója az intézmény általa kiválasztott legérdekesebb műtárgyait mutatta be, az Elsodort világ/Plakát-álmok 1910-1920 című kiállítás anyagába pedig Ihász István történész, a tárlat kurátora nyújtott rendhagyó betekintést este 22 órától.

A Múzeumkertben kialakított kertmoziban a Nem tűntem el - Richter Gedeon története című 2014-es játékfilmet lehetett délutántól több alkalommal is megtekinteni, itt az éjszaka kis- és némafilmeket is vetítettek. Éjfélkor Debreczeni Droppán Béla történész vezetésével indult Álomkerengő címmel fáklyás séta a Múzeumkertben. A Múzeumlépcsőn este tíz órától DJ Panda szórakoztatta a  közönséget, a múzeum épületében pedig a Summer Jam együttes és Farkas Gábor Gábriel swingmester is fellépett.

A Rendőrmúzeumban ki lehetett próbálni az alkoholszondát, volt grafológiai elemzés, kutyás bemutató és lézerpisztoly-lövészet is. A Természettudományi Múzeumban fényvarázslatokkal, vadonlesővel, Múzeumi rejtélyek szobájával, kémjátékkal várták az érdeklődőket. A Fiumei úti Sírkertben a híres sírokhoz kalauzoltak el a látogatókat, volt sírfelirat-vadászat és gyertyafényes előadás a halállal kapcsolatos babonákról.

A budapesti programokat egységes karszalagbelépővel látogathatták az érdeklődők, a karszalaggal rendelkezők igénybe vehették a BKK Múzeumbuszokat is. 

Forrás: MTI

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben