Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

"A nyolckerből indultunk és Józsefvárosba érkeztünk"

Hároméves a Józsefvárosi Polgárőrség

2015. június 24. szerda

Már három éve jelen van az utcákon és a kerület rejtett pontjain Józsefváros önkéntes társadalmi szervezete, a kerületi polgárőrség. Segítenek katasztrófahelyzetekben, a bűnmegelőzésben, vagy éppen a droghasználókat igyekeznek kiszorítani a lépcsőházakból, kapualjakból. Az elmúlt évek tapasztalatairól, a munkájukról és a terveikről Kaiser Józsefet a polgárőrség vezetőjét kérdeztük.

A szükség hívta életre a Józsefvárosi Közbiztonsági Polgárőrség és Katasztrófavédelmi Önkéntes Tűzoltó Egyesületet. Irodájuk a Magdolna utca 33-ban van, amely hétköznap reggel 8-kor már nyitva van, és tagjai általában éjjel 2-ig teljesítenek szolgálatot, legtöbbször terepen. Az alapfeladatuk a lakosság biztonságérzetének javítása, a katasztrófavédelem egy plusz vállalt feladat. Megalakulásukkor még számos kisebb utcai probléma volt, naponta több is. Ekkor jelentek meg az új szintetikus drogok és jelen volt még a prostitúció is. Mára, a polgárőrök munkájának is köszönhetően jelentősen csökkent a problémák száma.

Lépések a közbiztonságért

A közbiztonság javulásának azonban több összetevője van. Az önkormányzat minden lehetséges eszközzel támogatja a kerületi rendőrség munkáját, amellett bezáratta a kínai piacot és a Kék Pont „tűosztó központ”. A kamerarendszer pedig már a teljes kerületet lefedi. Ezek mind szükséges lépések voltak a közbiztonság javítása érdekében és ehhez adódik hozzá a polgárőrség munkája is.

Az első év az építkezés éve volt. Meg kellett tanultunk polgárőrként viselkedni – mondta el Kaiser József. Oktatási programjuk elméleti felkészítésből valamint önvédelmi gyakorlatokból áll. Az önvédelmi képzésre azért van szükség, mert már előfordult, hogy rájuk támadtak. „Viszont nem keressük a konfliktust, inkább a segítségnyújtásban játszunk szerepet” –emelte ki a polgárőrök vezetője. A rendőrséggel kiváló a viszonyuk, az esti órákban közösen járőröznek. Számos esettel találkoztak már: segítettek drogos és autórongáló elfogásában is, bombariadónál vagy katasztrófahelyzeteknél álltak helyt.

A cél a százfős létszám

Egy tavalyi felmérés alapján a lakosságnak pozitív a véleménye a polgárőrségről. A fővárosi polgárőrségek között pedig a józsefvárosi a harmadik legelismertebb. „A nyolckerből indultunk és Józsefvárosba érkeztünk. Fontos, hogy ezt kívülről is látják” – összegezte Kaiser József. Az elkövetkező évek céljai között szerepel egy önkéntes tűzoltócsapat felállítása valamint egy állatvédőrséget is szeretnének létrehozni, amely a bajba jutott és bántalmazott állatoknak segítene, de szeretnék elérni a 100 fős létszámot is.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben