Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A szkander technikái

Józsa Mihályt köszöntötték

2015. június 29. hétfő

A Józsefvárosi Önkormányzat nevében Zentai Oszkár, az Emberi Erőforrás Bizottság elnöke köszöntötte 62. születésnapja alkalmából Józsa Mihály szkanderbajnokot. A többszörös világ- és Európa-bajnok versenyző a találkozón mesélt életéről és a szkander kulisszatitkairól is.

Józsa Mihály 48 évesen kezdett el versenyszerűen szkanderezni, de 42 éve sportol, korábban birkózott, dzsúdózott, erőemelőként 82 kg-ban világcsúcsot nyomott.

No de miről szól a szkander, ez a különleges sportág? A józsefvárosi sportoló szerint az erőnlét, az állóképesség, a technika mellett szerencse is szükségeltetik hozzá. És rengeteg munka. „Munka nélkül nincs teljesítmény, ezt sulykolom a tanítványaimba. Annyit tudsz kivenni, amennyit beleraksz, ez minden sportra igaz. Jó edzésmódszer, rengeteg lemondás kell a szkanderhez, kitartás, valamint alázat a sport iránt. És alázat a partnerekkel szemben is” Hozzátette, négy technika van a szkanderben: a belsőzés, a külsőzés, a kobrázás és a tolás.

Józsa Mihály mindig új utakat keresett, hogyan lehetne még erősebb. Speciális gépeket is tervezett, szétszedhető szkanderasztalt, elektronikával vezérelt hidraulikus kart épített.

A kerületi Vaskar SE versenyzője legutóbb a május végi szófiai Európa-bajnokságon győzött, senior grandmaster kategóriában jobb kézzel nyert aranyérmet a 75 kg-osok között.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben