Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

144 ezer gyermek lakhat jól

Soha ennyi pénz nem jutott nyári gyermekétkeztetésre

2015. június 30. kedd

3 milliárd forintos keret áll rendelkezésre, amelyből mintegy 144 ezer gyerek kap háromszori étkezést a nyári szünetben a települési önkormányzatokon keresztül – közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) parlamenti államtitkára a Kesztyűgyár Közösségi Házban. A sajtótájékoztatón Kocsis Máté polgármester kiemelte: a kerületben 300 gyermek ehet ingyen a vakáció alatt.

Az állam korábban még soha nem fordított ilyen jelentős összeget nyári gyermekétkeztetésre – jelentette be Rétvári Bence a józsefvárosi Kesztyűgyár Közösségi Házban.

Napi háromszori étkezés a szünidőben is

Az EMMI parlamenti államtitkára kifejtette: a kormány 3 milliárd forintos keretet különített el a nyári gyermekétkeztetésre, amely 360 millióval több annál, mint amennyi tavaly jutott erre a célra, és 600 millió forinttal több a tavalyelőtti összegnél. Rétvári Bence elmondta: a meghirdetett nyári szociális étkeztetési pályázatra az önkormányzatoktól éppen annyi támogatási igény érkezett, amennyinek eleget tudnak tenni, így a programból egyetlen jelentkező önkormányzat sem maradt ki. Hozzátette: az állami forrást a különböző adóerő-képességre és a rászorulók számára való tekintettel osztották szét az önkormányzatok között. Az államtitkár szerint azért működik jól a nyári gyermekétkeztetési rendszer, mert az önkormányzatok sokszor a saját forrásaikból is támogatják a programot.

300 gyerek ehet ingyen a kerületben

Kocsis Máté polgármester a sajtótájékoztatón elmondta: azért szervezték a Magdolna negyedbe az eseményt, mert ebben a városrészben az átlagosnál több rászoruló család él, amelyek a saját erejükből nem tudnák megoldani gyermekeik nyári étkeztetését és felügyeletét.

A kerület első embere bejelentette: Józsefváros 6,2 millió forint kormányzati támogatást nyert nyári gyermekétkeztetésre. Hozzátette: ezt az összeget az önkormányzat további 11 millió forinttal egészítette ki annak érdekében, hogy ingyenes nyári napközis tábort szervezzen a kerületi gyerekek számára a Kesztyűgyár Közösségi Házba, ahol a színes programok mellett biztosítani tudják a szomszédos Lakatos iskola épületében a napi háromszori étkezést. Így összesen 14 ezer adag ételt tudnak adni a vakáció alatt mintegy 300 kerületi gyermeknek – hangsúlyozta Kocsis Máté.

A polgármester az önkormányzat nevében megköszönte a kormány támogatását, majd arra emlékeztetett, hogy a szocialista kormányok fele ennyi pénzt sem biztosítottak gyermekétkeztetésre, illetve többször el sem utalták a rendelkezésre álló keretösszeget az önkormányzat részére.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázatán csaknem 1500 települési önkormányzat részesült támogatásban abból a 3 milliárd forintos keretösszegből, amelyet a nyári gyermekétkeztetésre különített el a kormány. A nyertes önkormányzatoknak legalább 43, legfeljebb 53 napon keresztül kell biztosítaniuk a rászoruló gyerekeknek az egészséges, friss alapanyagokból készített meleg ebédet.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben