Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Közös érdek a megóvása

A 99-es „a mi buszunk”

2015. augusztus 11. kedd

A Józsefvárosi Önkormányzat a BKK-val és a BKV-val összefogva, a Magdolna Negyed Program III. keretében immár második alkalommal szervezett a 99-es buszhoz kapcsolódó színes, informatív és játékos programokat kínáló rendezvényt a Karácsony Sándor és a Szerdahelyi utca sarkán található üres telken.

Az eseményen a kicsiket ugrálóvár, zenés színpadi produkció, arcfestés, kézműves foglalkozások és kvízjáték várták. A „99-es gerillakötők” csoport tagjai felékesítettek egy 99-es buszt, amely délután már forgalomba is állt.

A gyerekek a tömegközlekedési eszközök igénybevétele során elvárható viselkedési normákat, az utazás feltételeivel kapcsolatos információkat és önvédelmi tanácsokat boncolgató kvízt is kitölthettek. A helyszínen felállítottak egy építész-hallgatók által készített, még engedélyezésre váró buszmegálló-prototípust is, amely keskeny méreteivel a szűk utcákon is némi menedéket és pihenőhelyet nyújtana a buszra várakozóknak.

„A tudás 6alom” nevű csoport a buszos utazás során felmerülő problémás helyzeteket feldolgozó slam-poetry előadással szórakoztatta a jelenlévőket.

ifj. Erdősi Sándor, a Rév8 Zrt. kutatásvezetője elmondta, hogy az 1400 utas megkérdezésével készített felmérés és a buszsofőrökkel, jegyellenőrökkel, közterület-felügyelőkkel készített interjúk segítettek nekik a 99-es busszal kapcsolatos problémák feltárásában. Megtudták, hogy a felmerülő konfliktushelyzetek során az utasok leginkább a buszsofőrök segítségére számítanak, ezért kommunikációs szakemberek a Káva Színház színészeinek közreműködésével interaktív tréningeket tartanak nekik, melyeken megtanulhatják, hogyan kezeljék a konfliktushelyzeteket. A buszon leggyakrabban előforduló bűncselekmények – zsebtolvajlás, lopás és rablás – elkerülése és a tömegközlekedési eszközön elvárt viselkedési normák elsajátítása érdekében a helyi fiatalok számára a Kolibri Színház tagjai interaktív, problémás helyzeteket feldolgozó előadásokat tartanak a Kesztyűgyár Közösségi Házban.

A jelenlegi rendezvény célja szintén az volt, hogy az érdeklődők gyarapíthassák a tömegközlekedéssel kapcsolatos ismereteiket, elmondhassák észrevételeiket, és egyre többen átérezzék, hogy minket szolgál, tehát „a mi buszunk” a 99-es.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben