Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Naponta kétezer illegális határátlépés

Ellepték a migránsok a Keleti pályaudvart

2015. augusztus 26. szerda

Hazánkba naponta ezrével érkeznek illegális bevándorlók, akik elözönlik a főváros pályaudvarait és azok környékét. Budapesten a helyzetre való tekintettel tranzitzónákat alakítottak ki, elsőként a Keleti, majd a Déli és a Nyugati pályaudvarnál. A divatosan öltöző, okostelefonnal rendelkező migránsokat a tranzitállomásokon önkéntes segítők látják el élelmiszerrel és ruházattal, aminek jó része a kukákban landol. A kijelölt zónákra nagy szükség volt, a migránsok egyes csoportjai ugyanis közterületek egy részét is ellepték. Józsefvárosban a II. János Pál pápa téren sátrakat is állítottak, szemeteltek, hangoskodtak és félelmet keltettek a lakosságban. Ám úgy tűnik, hogy a tranzitzónák kialakítása is csak ideiglenes megoldást jelent.

Mára már elérte a napi kétezret is a hazánkba érkező illegális bevándorlók száma, jelenlétük egyre több nehézséget okoz. Migránsok tömege lepte el a fővárosi pályaudvarokon kialakított tranzit területeket.

A Keleti pályaudvarnál négy-ötszázan is vannak már, és számuk folyamatosan emelkedik. Tarlós István főpolgármester szerint, ha ez így folytatódik, nem valószínű, hogy a belvárosban maradnak a tranzitzónák. Naponta három alkalommal viszik el innen a 16 darab 240 literes kukát és folyamatosan fertőtlenítenek is, ám a takarítók munkája szélmalomharcnak tűnik. 

Élelmiszer és ruha a kukákban

„Műszakonként, azaz 8 óránként megtelnek a szemetesek” – tudtuk meg a Keleti pályaudvarnál egy köztisztasági dolgozótól. „A migránsokat segítő önkéntesek naponta élelmiszert és ruhákat is hoznak. Félig megrágott, vagy meg sem bontott szendvicseket, élelmiszert dobálnak ki, pedig milyen jól jönne ez a rászorulóknak” – folytatta a narancssárga ruhás férfi. A köztisztasági dolgozó szerint a ruháknak is, amiket kapnak, nagy része a kukákban landol. „Sokszor rájuk kell szólni, hogy szedjék össze a maguk alatt összegyűlt szemetet, de legtöbbször nincs foganatja” – bosszankodott a férfi. „Én úgy látom, hogy a fő probléma az, hogy egyre kevesebben cserélődnek, sok ismerős arcot látok, akik már több mint egy hete itt vannak, holott régebben csak 1-2 napig maradtak” – tette hozzá. 

Okostelefon és márkás ruhák

Egy arra járó őszes hajú hölgy meg is jegyezte, hogy érdekes módon a legtöbbnél okostelefon és ékszerek is vannak, márkás ruhákban tengnek-lengnek. „Naponta többször járok erre, és egyre durvább, amit itt látok. Rengetegen vannak, és szanaszét dobálják a cuccaikat, szemetüket.” A hölgy szerint az is furcsa, hogy hirtelen ilyen sokan jönnek. „Ez nem lehet véletlen, valaki bizonyára felbuzdította őket, hogy árasszák el Európát. Ázsiából, ahonnan ők jönnek régóta nincs béke. Miért pont most indultak útnak?” – tette fel a kérdést az idősebb hölgy. 

Tranzitzónák a pályaudvaroknál

A tranzit területeket azért alakították ki elsőként a Keleti, majd a Nyugati és a Déli pályaudvarnál, mert a migránsok elárasztották a környékbeli tereket. A tranzitzónákban a főváros biztosítja a legalapvetőbb közegészségügyi és higiénés viszonyokat a bevándorlóknak. A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság vezetője szerint a helyzet kezelésében azért kell jószolgálati feladatokat vállalni az adófizetők pénzén Budapesten, mert az Európai Unió nem képes megfelelő hatékonysággal kezelni a menekültek kérdését.

Határozott fellépés a II. János Pál pápa téren

A tranzitzónák kijelölése előtt a II. János Pál pápa téren a bűz és a szemét uralkodott a bevándorlók megjelenésével. A migránsok egy része a téren szemetelt, itt végezték emberi szükségleteiket és hangoskodtak, félelmet keltve a környék lakosaiban. A tavaly felújított tér takarítására naponta egy külön konténert kellett rendelni. Kocsis Máté ekkor határozottabb fellépésre és erőforrás-átcsoportosításra kérte a közterület-felügyelőket, a rendőröket és a helyi polgárőrséget is, hogy a lehető legnagyobb létszámban legyenek jelen. „Meg fogjuk védeni a közvagyont és minden törvényes eszközzel garantálni fogjuk a józsefvárosiak biztonságát!” – közölte a polgármester.

Bajusz Ferenc, a Józsefvárosi Közterület-felügyelet vezetője elmondta, hozzájuk is több bejelentés érkezett a II. János Pál pápa tér környékének lakóitól. A szülők a lányaikat féltik, mert egyes migránsok durván közelítenek a fiatal lányok felé. Egy tűzgyújtási kísérletet is meg kellett akadályozniuk. A migránsok a játszóteret sok esetben wc-nek használták. „Ezért a járvány­­- és fertőzésveszély megelőzése érdekében a Főkert Zrt. egy rövid időre lezárta azt, hogy se a helyi, se más gyermekek ne kaphassanak fertőzést.”

Állandó rendészeti jelenlét

A migránsok után több mint 50 köbméter hulladékot gyűjtött össze a II. János Pál pápa téren a Józsefvárosi Városüzemeltetési Szolgálat az FKF Zrt. és a Főkert munkatársaival együttműködve. Beüzemeltek nyolc mobil wc-t, megakadályozva a drámai közegészségügyi állapotok újbóli kialakulását. A tranzitzónák kialakításával csökkent a migránsok jelenléte a téren. A közterület-felügyelet munkatársai azonban továbbra is állandó jelenléttel teljesítenek szolgálatot, a rendőrséggel együttműködve fokozottan vigyáznak a tér rendjére.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben