Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A havi költség 77 millió is lehet

Eddig 29 milliót költött a főváros a tranzitzónákra

2015. augusztus 27. csütörtök

Több mint 29 millió forintba került a fővárosi cégeknek a budapesti tranzitzónák kialakítása és működtetése augusztus 16-ig – derül ki a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésére benyújtott előterjesztésből. A legmagasabb, több mint 12 millió forintos költsége a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-nek volt.

A Tarlós István főpolgármester, Kocsis Máté önkormányzati és rendészeti tanácsnok, valamint Láng Zsolt, a tulajdonosi gazdasági és közterület-hasznosítási bizottság elnöke által jegyzett, a fővárost érintő migrációs helyzettel kapcsolatos előterjesztés szerint a legmagasabb, több mint 12 millió forintos költsége a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-nek volt.

„Tekintettel arra, hogy a fővárosi intézmények és közszolgáltató cégek költségvetése a tranzitzónákhoz kapcsolódó feladatok elvégzésére nem rendelkezik megfelelő forrással, ezért annak biztosítása a fővárosi önkormányzat költségvetésének terhére történhet" – olvasható az előterjesztésben.

Havonta 77 millióba kerülhet a fenntartás

Az előzetes becslések szerint a várható havi bruttó költségek több mint 77 millió forintra is rúghatnak – írták az augusztus 25-i keltezésű előterjesztésben.

E szerint a Fővárosi Közgyűlés felkéri a főpolgármestert:

  • vizsgálja meg a tranzitzónák kialakításával és működtetésével,
  • a fővárost is jelentősen érintő migrációs helyzettel kapcsolatban jelentkező többletfeladatok ellátásának módját és finanszírozási feltételeit,
  • a budapesti intézmények és közszolgáltató cégek többletfeladatai alapján terjessze be valamennyi szükséges döntést a Fővárosi Közgyűlés következő ülésére.

Egy tranzitzónája lesz a fővárosnak

Az első tranzitzóna a Keleti pályaudvar épülete előtti aluljáróban nyílt meg augusztus 8-án. Ezt követte augusztus 12-én a Déli pályaudvarnál kialakított tranzitzóna, majd két nappal később a Nyugati pályaudvari.

Tarlós István szerda délután az M1 aktuális csatornán jelentette be, hogy a Keleti pályaudvarhoz közel, egy korábbi piac helyén lesz a migránsok új tranzitzónája a fővárosban, amely nagyjából ezer ember befogadására lesz alkalmas. Erről bővebben itt írtunk.

Forrás: MTI

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben