Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Egyeztetés az illegális bevándorlásról

A főváros minden segítséget megad a rendvédelmi szerveknek

2015. augusztus 27. csütörtök

Többek között az új tranzitzóna technikai feltételeinek kialakításáról egyeztetett Tarlós István főpolgármester és Kocsis Máté önkormányzati és rendészeti tanácsnok az érintett hatóságok vezetőivel – olvasható Kocsis Máté közleményében.

Tarlós István főpolgármester kezdeményezésére áttekintettük és értékeltük az illegális bevándorlással kapcsolatos budapesti helyzetet – írta közleményében Kocsis Máté. Az egyeztetésen részt vett Bucsek Gábor, Budapest rendőrfőkapitánya, Pető György, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság igazgatója, Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) általános főigazgató-helyettese és Erdélyi István, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Budapesti és Pest Megyei Regionális Igazgatóságának igazgatója.

A határátlépők 80 százaléka férfi

A Rendészeti Igazgatóság vezetője, illetve a BÁH és a BRFK vezetői részletes tájékoztatást adtak az eddig megtett intézkedésekről, illetve az előttük álló időszak várható feladatairól. A budapesti polgárok bejelentéseivel és panaszaival kapcsolatban, melyek szerint szemmel látható, hogy az illegális bevándorlók jelentős többsége fiatal férfi, a BÁH főigazgató-helyettese tájékoztatta a főváros vezetését, hogy a 2015. január elseje óta regisztrált 135 ezer illegális határátlépő 81,3 százaléka, azaz mintegy 110 ezer fő férfi. Ebből a fiatal, 18-34 év közöttiek aránya több mint 66 százalék, 73 ezer fő. További 11 százalékuk, 15 ezer fő pedig 34 évnél idősebb férfi – hangzott el az egyeztetésen.

Kiss Attila tájékoztatást adott továbbá arról is, hogy a Kormány döntésének megfelelően a BÁH dolgozóinak létszámát, a szervezetre háruló megnövekedett munkateher és az újonnan létrehozandó intézmények miatt  folyamatosan növelik.

Lefoglalják a rendőröket a bevándorlók

A BRFK vezetője beszámolt arról, hogy a rendőrség folyamatosan emelt létszámmal vigyázza a budapestiek biztonságát és egyre több eszközzel lép fel az embercsempészekkel szemben. A rendőrfőkapitány tájékoztatása szerint az elmúlt időszakban mintegy 50 embert állítottak elő embercsempészet gyanújával. Ez kiugróan magas szám, hiszen a fővárosban a tavalyi évben még szinte egyáltalán nem voltak jelen az embercsempészek, illetve az ezzel összefüggő jogsértések. A rekordszámú előállítással a rendőrség folyamatosan akadályozza további bűncselekmények megvalósulását – olvasható a közleményben.

Ilyen lesz az új tranzitzóna

Megvitatták a Verseny utcában kialakítandó, kizárólag rövid tartózkodásra létrehozott új tranzitzónához kapcsolódó kérdéseket, és felmérték a jövőbeni feladatokat. A mintegy négyezer négyzetméteres területen,  a technikai feltételek kialakításával a főváros biztosítja a tisztálkodás és egészségügyi ellátás lehetőségét, továbbá az őszi esős időszakra tekintettel fedett részeket hoz létre az egykori piacon. A Fővárosi Közgyűlés jövő heti ülésén tesznek javaslatot az illegális bevándorlókkal kapcsolatos kiadások fedezetének biztosítására, 373 millió forint összegben.

A cél a nyugalom és a béke

Tarlós István főpolgármester jelezte, a budapestiek nyugalma és biztonsága érdekében a fővárosi önkormányzat minden segítséget megad a rendvédelmi szerveknek, az eljáró hatóságoknak és erre utasítja a főváros érintett cégeit és intézményeit is. Budapest segítséget ad ahhoz is, hogy az illegális bevándorlók mielőbb eljuthassanak a BÁH által fenntartott befogadó-állomásokra, ugyanakkor érvényesíteni fogja a közterületek rendjére vonatkozó szabályokat, illetve azoknak a normáknak a betartását, melyeket a fővárosiak joggal várnak el – szögezte le közleménye végén Kocsis Máté.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben