Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Sztárok és rajongók emlékeztek a híres dalszövegíróra

Jubileumi Szenes Iván emlékkoncert a Rezső téren

2015. szeptember 14. hétfő

Mintegy tízezer ember vett részt vasárnap este Szenes Iván halálának ötödik évfordulója alkalmából rendezett emlékkoncerten. A hagyományok szerint sztárok és fiatal tehetségek adták elő a híres dalszövegíró slágereit. Az ingyenes szabadtéri koncert különlegessége az volt, hogy a jól ismert dalok ott csendültek fel, ahol Szenes Iván élt és alkotott.

Soha ennyien nem voltak még a Rezső téren – köszöntötte a rajongókat Szenes Andrea, a dalszerző lánya az emlékkoncerten. „Önök a Szenes-közönség, és nagyon büszke vagyok az itt jelenlévőkre” – tett hozzá.

Sztárfellépők

Mára hagyománnyá vált, hogy Szenes Iván halálának évfordulóján emlékkoncertet szerveznek a józsefvárosi Rezső téren. Vagyis ott, ahol  az eMeRTon-díjas dalszerző élt és alkotott. Józsefváros polgármesterének, Kocsis Máténak az ötlete volt, hogy legyen a Tisztviselőtelep impozáns zöld tere az emlékkoncert helyszíne, és az is, hogy az ide kilátogatók ingyenesen tekinthessék meg a nagyszabású rendezvényt – emlékeztette a rajongókat Szenes Andrea. "Ez ne csak egy koncert, hanem Szenes-ünnep legyen" – idézte a polgármestert a dalszövegíró lánya.

Az est során Szenes Iván dalaival híressé és sikeressé váló művészek sora lépett színpadra: Koós János, Vastag Csaba, Aradszky László, Bodrogi Gyula, Voith Ági, Zséda, Rakonczai Imre, Nyári Edit, Nyári Károly, Zalatnay Sarolta, Mészáros János Elek, Postás Józsi, a 3 + 2, Wolf Kati és az Apostol együttes.

Az emlékkoncerten három díjat is átadtak. Az elsőt, a Szenes-Kornay-díjat Ferencz Orsolya, a Tisztviselőtelep önkormányzati képviselője adta át Zsédenyi Adriennek, a „Szervusz, Budapest” című sláger különleges feldolgozásáért.

„A szívet melengető dalok generációkat kötnek össze. A koncerten egy idős ember sincs, csak olyanok, akik régóta fiatalok” – mondta Ferencz Orsolya. A képviselő kiemelte: "Szenes Ivántól nemcsak életbölcsességeket kapunk a dalok által, hanem emberséget, szeretetet és hazaszeretetet is. Azt szeretném kérni, hogy ezekben a történelmi és sorsfordító időkben gondoljunk arra a bölcsességre, amit ezekben a dalokban is visszahallunk.”

Az idei év Szenes Iván Sláger-díjas fiatal énekese Vastag Csaba lett, akinek Sára Botond, Józsefváros alpolgármestere és Koós János adta át a kitüntetést. Ezt követően a tehetségkutatón is nagyszerűen szereplő énekes a „Mondd, miért szeretsz te mást” című dalt énekelte el.

Az Apostol kapta a Szenes Iván életműdíjat

2015-ben az Apostol együttes kapta a Szenes Iván életműdíjat. Az együttes már 45 éve van a pályán, tagjai a dalszövegíró legjobb barátai voltak. Szenes Iván imádta a lovakat és a lóversenyt, legjobb énekeseit is mindig versenyistállója legjobb lovaiként emlegette, ezért a díj egy muranói üvegből készült lovat formáz.

A különleges kitüntetést Sára Botond adta át, aki beszédében Szenes Ivánt méltatta: „Érzékeny, szelíd és szerény ember volt. Ezek összessége volt a garancia arra, hogy a slágerek évtizedeken keresztül fennmaradjanak, és sikeresek legyenek. Jövőre ugyanekkor, ugyanitt!” – fejezte be gondolatait az alpolgármester.

Szenes Iván (1924-2010)

Szenes Iván minden idők legtermékenyebb magyar szövegírójaként csaknem kétezer dalszöveget írt, az Artisjus 2000-es kimutatása szerint ő volt Magyarország legtöbbet játszott szerzője. Az egész ország ismeri, dúdolta-dúdolja a Nem csak a húszéveseké a világ, a Kicsit szomorkás a hangulatom, a Kislány a zongoránál, a Találkozás egy régi szerelemmel, az Úgy szeretném meghálálni, a Kicsi gyere velem rózsát szedni, a Mindenkinek van egy álma című örökzöld slágereket.

Alkotói pályafutásának elismeréseként 1986-ban eMeRTon-díjat, 1988-ban Érdemes Művész címet, 1995-ben Fényes Szabolcs-díjat és Huszka Jenő-életműdíjat, 1998-ban Huszka Jenő-díjat, 2010-ben posztumusz Budapestért-díjat kapott. A 2012-es Fonogram-gálán a Hosszú az a nap című különleges szerzői lemeze elnyerte Az év hazai szórakoztató zenei albuma díjat.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben