Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Józsefvárosban jó tanítani és tanulni

Referenciaintézmény lett a Losonci

2015. szeptember 17. csütörtök

A józsefvárosi iskolák folyamatosan szállítják a kiváló versenyeredményeket, az intézmények számos sikeres pályázaton vesznek részt. Legutóbb a Losonci Téri Általános Iskolát minősítették referenciaintézménnyé. Erről, valamint a kerületi iskolák sajátosságairól, lehetőségeiről beszélgettünk Stenczinger Csillával, a Józsefvárosi Igazgatói Munkaközösség vezetőjével, a Losi igazgatónőjével.

- Miről szól a referenciaintézmény minősítés?

- Ezzel az iskola „jó gyakorlatait” ismerték el, négyéves munkánknak érett be a gyümölcse. Két területen végzünk példaadó tevékenységeket: „Befogadó pedagógiai gyakorlat/integrációs pedagógiai program alkalmazásában mintaadó intézményként”és „Kompetencia alapú nevelési-, oktatási programot átfogóan, mintaadóan alkalmazó intézményként.” Ezeket a jó gyakorlatokat más intézmények megvásárolhatják, átvehetik tőlünk, jelenleg öt ilyen projektünk van. 2011-ben indult az pályázat első része, az iskola elnyerte a TÁMOP 3.1.7 Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott 6 millió forintos támogatást. A pályázat záró szakaszában pedig megkaptuk a minősítést, a Losi viselheti a megtisztelő „Minősített referenciaintézmény” címet a 2020-ig tartó időszakban. Budapesten mindössze hat pedagógiai intézmény büszkélkedhet ezzel az elismeréssel.

Emellett két fontos programot emelnék még ki iskolánkban: a Pearls-pályázat keretében elindítottuk a Korai iskolaelhagyást megelőző programot. Ez egy mentori tevékenységet jelent azzal a céllal, hogy a leszakadni látszó gyerekek sikeresen el tudják végezni az általános iskolát. Ehhez kapcsolódva konyhakertet, szülői fogadóhelyiséget, tanácskozót is kialakítunk. A Rotary Budapest Club - Margitsziget pályázatával pedig a Komplex Instrukciós Programot vezettük be.

- A Józsefváros újság rendre beszámol a józsefvárosi tanulók nagyszerű tanulmányi- és sporteredményeiről. Mint gondol, minek köszönhető a kerületi diákok remeklése?

- Valamennyi iskolában nagyon sokszínű tevékenység folyik. Ennek egy része a tehetséggondozás, ami pedig szüli a versenyeredményeket. A matematikában, zenében, sportban és a többi területen elért sikerek azt mutatják, hogy számtalan tehetséges gyerek van a kerületben, minden iskolában ott ül egy potenciális versenygyőztes. És aki nyolcadik kerületi pedagógus, rengeteg olyan sikert ér el, amit bárhol máshol megirigyelnének. Fontos kiemelni, hogy a diákok itt, Józsefvárosban is megszerezhetik azt a tudást, ami budapesti vagy országos szinten megmérettetve kiváló eredményt hoz nekik, illetve a pedagógusaiknak. Mára már minden kerületi intézménynek van valamilyen specialitása, egyedi arculata, amit olyan szinten gyakorol, ami a fővárosban is kimagasló. Például a Losonci szeretne elindulni egy olyan úton, ahol az úszás és a vízilabda kerülne előtérbe a Bókay KSI sportegyesülettel együttműködve. A helyi adottságok is segítik ezt, nálunk található a kerületi tanuszoda - amit a nyáron korszerűsítettek, bővítettek.

Emellett nekünk, intézményvezetőknek nem titkolt célunk, hogy azok a családok is megtalálják a nyolcadik kerületi iskolákat, akik új beköltözők, például a Corvin negyedbe. A statisztikák szerint egyre többen költöznek Józsefvárosba, célunk, hogy ezeknek a gyerekeknek is tudjunk olyan színes lehetőségeket és olyan magas szintű oktatást kínálni, amit például ez a referenciaminősítési intézmény is bizonyít.

 - Az utóbbi években megújultak az iskolák is, Józsefváros újjáépülésének egyik legfontosabb eleme az oktatási intézmények fejlesztése volt. Hogyan látszik ez a mindennapokban?

- Valóban, a kerület iskolái kívül-belül megújultak. Ha például a Losit nézzük, az udvar, az uszoda és az épület átesett azokon a fejlesztéseken, aminek eredményeként nemcsak energiatakarékos lett, hanem esztétikus is. Nekünk, tanároknak és diákoknak most már az a feladatunk, hogy ezt megóvjuk és kihasználjuk.  

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben