Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Kocsis Máté a migrációról

Cselekedni kellett a II. János Pál pápa téren

2015. szeptember 26. szombat

Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója, a VIII. kerület polgármestere is részt vett a pénteki "Menekülthullám vagy népvándorlás" című konferencián Szegeden. A migrációról szóló beszélgetésen felhívta a figyelmet arra, hogy a II. János Pál pápa téren újra rend van, ez viszont az EU-ra még koránt sem igaz, habár Orbán Viktor hat pontjából ötöt már elfogadtak az uniós vezetők - olvasható a szegedma.hu oldalán megjelent tudósításban.

A konferenciára eredetileg egy ellenzéki politikust is meghívtak volna, azonban a megkérdezett baloldali képviselők közül senki nem kívánt élni a lehetőséggel. A pódiumon előbb a VIII. kerület, majd az ország, az Európai Unió és a világ kérdései is terítékre kerültek - írja a szegedma.hu portál.

„A VIII. kerület mindig is a multikulturalitás jegyében élt, épültek a 19. században zsidó paloták, a mostani 80-85 ezer fős lakosságból – egy részük nincs bejelentve ezért kérdéses a szám – mintegy 24 ezer fő roma, 7-8 ezer ember kínai és mintegy 500-700 arab – nagyobb részük Szíriából jött – is él Józsefvárosban. Az utóbbiak többsége vállalkozó, kisebb hányaduk orvos, tanár, hasznos tagjai a társadalomnak” – írta le az általa vezetett kerületet Kocsis Máté.

A nyáron történt felfokozott helyzettel kapcsolatban elmondta: a II. János Pál pápa téren lassan kezelhetetlenné vált a szituáció, közel volt a Keleti pályaudvar, így a migránsoknak kényelmes volt a parkban letelepedni, de közben a helyi lakosok egyre jobban felháborodtak az áldatlan állapotokon, és már kézzel fogható károk keletkeztek” – nyilatkozta a probléma eszkalálódásáról Józsefváros vezetője.

„Egy polgármesternek el kell döntenie, hogy mikor kell beszélnie a valóságról, majd mikor cselekednie. Végül plusz takarítással, rendészeti erőkkel és szociális feladatok ellátásával (például: mobilvécék telepítése) sikerült megoldani a problémát, a tér mostanra ugyanolyan szép, mint korábban. A helyi lakosok örültek, hogy történt valami, míg egyes újságírók szerint a probléma nem is létezett. Ez utóbbira azt válaszolom: lehet aranyos ötéves kislányokról képeket készíteni, de ez nem a valóság” – mondta Kocsis Máté.

Józsefváros polgármestere kitért arra, is, hogy a baloldal mindig összeveti a jelenlegi helyzetet 1956-tal vagy korábbi eseményekkel, s azt mondják, hogy Teller Ede is bevándorló volt az Egyesült Államokban. "Én viszont úgy gondolom, hogy akik most csónakokon jönnek Európa felé, azok alapvetően nem Teller Edék” – fogalmazta meg véleményét a Kocsis Máté.

A teljes cikket a linkre kattintva olvashatja el: Kocsis Máté a migrációról

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben