Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Jelenleg is több pályázat fut

Segítség a józsefvárosi otthonteremtésben

2015. október 01. csütörtök

A saját lakással nem rendelkező józsefvárosiak gondjainak megoldására, a kerületiek lakáshelyzetének javítására mindig is kiemelt figyelmet fordít és fordított Józsefváros önkormányzata. Az elmúlt években több típusú bérlakás-pályázatot is kiírt – többek közt ifjú házasok, családok, devizahitel-csapdába kerültek részére – a kerület. Sára Botond alpolgármester lapunknak elmondta: alapvető cél, hogy az önkormányzat segítse a lakosokat, illetve a Józsefvárosért dolgozókat.

Az elmúlt években folyamatosan újulnak meg a társas- és bérházak kerületünkben, valamint a felújításokra is egyre kedvezőbb feltételekkel, egyszerűbb adminisztrációval lehet pályázni. A kerület azonban egyéb formában is évek óta támogatja a józsefvárosiakat az otthonteremtésben.

Ezzel kapcsolatban Sára Botond alpolgármester lapunknak elmondta: az önkormányzat alapvető célja, hogy a józsefvárosiakat, illetve a kerületért dolgozókat segítse a lakáshoz jutásban, javítsa lakókörülményeiket, továbbá, hogy minél többen gondolják úgy, hogy érdemes Józsefvárosba költözniük.

Sokféle lehetőség

A lakással nem rendelkezők lakásgondjainak megoldására az elmúlt években több típusú pályázatot is kiírt az önkormányzat. Az eltérő életkorú és családi helyzetű kerületiek megsegítésére különböző pályázatok születtek. 

Józsefváros egyetemváros, 11 felsőoktatási intézmény működik itt. „Rengeteg fiatal érkezik a kerületbe, akiknek egy része itt is lakik. Célunk, hogy egyetemi éveik után is itt éljenek” – jelentette ki Sára Botond. Az elmúlt években ifjú házasok nagy számban keresték fel az önkormányzatot azzal a kéréssel, hogy szeretnének bérlakáshoz jutni. A bérlakás-pályázatoknak köszönhetően nagyon sokan közülük már önálló otthonban élhetnek a kerületben. 

A lakással nem rendelkező, kerületben élő családok részére is rendszeresek a pályázati lehetőségek, emellett az önkormányzati bérlők közül a minőségi bérlakáscserével is sokan élnek. Az egyedülállók sem maradtak ki a kedvezményezettek köréből: volt lehetőség a negyven év alattiak, de például a hatvanadik évüket betöltő, egyedülálló személyek számára is lakásgondjaik megoldására. 

„Józsefváros állította össze az első olyan önkormányzati mentőcsomagot is, amely segítséget nyújtott az eladósodott devizahiteleseknek. Sokan éltek is ezzel, és mindaddig, amíg erre szükség van, fenntartjuk” – hangsúlyozta az alpolgármester. 

A józsefvárosiakért dolgozóknak

A közelmúltban a józsefvárosi lakosokért dolgozók számára – a képviselő-testületi ülés legutóbbi döntésének köszönhetően – nyílt új lehetőség. „A kerületi gyermekekért, idősekért, itt lakókért munkálkodóknak is szeretnénk segíteni, azoknak, akik többek közt az oktatásban, az egészségügyben, a közigazgatásban nap mint nap a kerületért, a kerületben lakókért dolgoznak” – mondta Sára Botond. Ez a lehetőség a szolgálati jogviszonyhoz kötődik, annak fennállásáig vehető igénybe. A bérleményért piaci árat kell fizetni, és felújítási kötelezettsége is van a bérlőnek. 

A döntésnek köszönhetően Józsefváros önkormányzata amellett, hogy támogatja a kerületiekért dolgozókat, arra ösztönzi őket, hogy józsefvárosi lakosok legyenek. A piaci alapú bérleti díj pedig elősegíti a fenntartható lakásgazdálkodást, és a kerületi lakásállomány állapota is fejlődik.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben