Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Gondoskodás az év minden napján

Szüreti mulatság az Idősek Világnapja alkalmából

2015. október 02. péntek

Az Idősek Világnapja alkalmából a Józsefvárosi Önkormányzat vidám szüreti mulatságot rendezett csütörtökön a kerületben élő nyugdíjasok részére. Dr. Sára Botond alpolgármester köszöntőjében elmondta: Józsefváros önkormányzata idősbarát önkormányzat, minden döntésükben szem előtt tartják az időseket, hiszen a kerület lakosságának több mint egynegyede szépkorú. Az ünnepségen neves művészek, Kovács Kati Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekesnő és a Vegas Showband szórakoztatták a közönséget.

 Teljesen megtelt a Golgota utcai Rhema Konferencia Központ díszterme, mintegy 600 józsefvárosi szépkorú érkezett az önkormányzat meghívására az Idősek Világnapja alkalmából rendezett ünnepségre. A rendezvényt dr. Sára Botond alpolgármester nyitotta meg, jelen volt Sántha Péterné alpolgármester asszony is.

Idősbarát önkormányzat

Dr. Sára Botond köszöntőjében hangsúlyozta: a világnap egy ünnepélyes alkalom arra, hogy közvetlenül ki tudjuk mutatni hálánkat és tiszteletünket az időseknek. „Józsefváros önkormányzata idősbarát önkormányzat, a cím azt jelenti, hogy nemcsak az ünnepélyes alkalmakkor, hanem az év minden egyes napján kifejezzük valamilyen módon gondoskodásunkat. Minden egyes döntésünkben megfontoljuk az Önök szerepét, hiszen a kerület lakosságának több mint egynegyede szépkorú. Az önkormányzat számos intézkedéssel segíti az időseket: többek közt nappali ellátást biztosít, jelzőrendszeres házi segítségnyújtást működtet, az idősbarát péntek keretében segíti az eljutást az orvosi rendelésekre, ügyeik intézéséhez” – fogalmazott az alpolgármester.

Dr. Sára Botond hozzátette, sokan – nemcsak az idősek, hanem a kerület egész lakossága  – igénybe veszik a kerületi egészségügyi szolgáltatásokat, ennek kapcsán egy jó hírt is közölt az egybegyűltekkel: heteken belül befejeződnek a munkálatok az Auróra utcai szakrendelőben. A felújítás után kívül-belül megszépült épületben, európai szintű egészségügyi szolgáltatást lehet igénybe venni. 

Új idősklub is nyílik

Az alpolgármester további kedvező hírekről is beszámolt. „Kiemelt feladatunknak tartjuk a gondoskodáson túl, hogy a szépkorúak tudjanak egymással találkozni. Ezért a józsefvárosi önkormányzat elhatározta, hogy ezeket a közösségi tereket még komfortosabbá teszi. Ennek érdekében az Ezüstfenyő Gondozóházban és a Napraforgó klubban még az idei évben energetikai felújítás valósul meg, ezt a munkát a jövő évben szeretnénk folytatni a többi idősklub esetében is, elvégezzük a szükségszerű felújítási munkákat, hogy az ott eltöltött idő még kényelmesebb legyen.” 

Dr. Sára Botond hozzáfűzte, az önkormányzat a meglévő öt idősklub mellé egy hatodikat alakít ki a Palotanegyedben. Jelenleg a megfelelő helyszínt keresi az önkormányzat, jövőre megnyílik a közösségi tér. 

Vidám szüreti mulatság

A mulatság sztárfellépője Kovács Kati, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas énekesnő volt, aki jól ismert slágereivel szórakoztatta a jelenlévőket.

Rögtön az első számnál a közönség körében énekelt, az idősek a folytatásban is együtt dúdolták vele például a Gyere szeress, vagy a Nálad lenni újra jó lenne című számot. A közönség vastapssal búcsúztatta a művésznőt.

Majd Vereczkey Zoltánné Gyulányi Eugénia, vagy, ahogy sokan ismerik, Jenci néni lépett a színpadra, és Mécs László A gyermek játszani akart című versét szavalta el, a megható szavakat sokan megkönnyezték. A szüreti mulatság a Vegas Showband fellépésével zárult. 

Sokrétű szolgáltatások

Józsefváros 2013-ban megkapta az Idősbarát Önkormányzat kitüntető címet, az önkormányzat idősügyi stratégiájának legfontosabb eleme az idősek ellátásának további fejlesztése és a minél szélesebb körű gondoskodás feltételeinek megteremtése.

Az önkormányzat a Józsefváros területén élő idősek számára komplex ellátást (házi segítségnyújtás, szociális étkeztetés, időskorúak nappali ellátása, időskorúak átmeneti otthona, valamint önként vállalt feladatként jelzőrendszeres házi segítségnyújtás biztosítása) nyújt. Emellett az önkormányzat rendszeresen támogatja különböző kedvezményekkel, például színházjegyekkel, az önkormányzati üdülőkben kedvezményes nyaralási lehetőséggel az időseket. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben