Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Fővárosi fejlesztések

340 milliárd Budapest közlekedésének javítására

2015. október 05. hétfő

Harminchat közlekedésfejlesztési projektre összesen 340 milliárd forint európai uniós forrást vehet igénybe Budapest az elkövetkező években – jelentette ki Tarlós István budapesti sajtótájékoztatóján. A főpolgármester közölte azt is: Kocsis Máté önkormányzati és rendészeti tanácsnokkal benyújtanak egy, a fővárosi közbeszerzéseket lebonyolító cég létrehozásáról szóló javaslatot.

Tarlós István szokásos heti sajtótájékoztatóján beszélt arról a 36 közlekedésfejlesztési projektről, amelyekre Budapest összesen 340 milliárd forint uniós támogatást vehet igénybe. Ide sorolható a folyamatban lévő villamos- és trolibeszerzés 26,5 milliárd forint értékben, a kelenföldi vágányok helyén épülő P+R parkoló, az M1-M7-es autópálya csomópontja, az M3-as metró felújítása, a külső Bécsi úti valamint az újpalotai villamos. 

A kép illusztráció

A fejlesztések közé tartozik a kelenföldi, többféle közlekedési eszközt kombináló csomópont létrehozása, valamint az 1-es villamos meghosszabbítása az Etele térig, 2017-es befejezési határidővel. Előkészítették a fogaskerekű meghosszabbítását a Széll Kálmán térig, illetve a Normafáig, az engedélyes kiviteli terv 2017. januárra készülhet el.

Szintén rendelkezésre áll uniós forrás a vízművek elavult azbesztcsöveinek cseréjére, a Margitsziget teljes csatornázására, a csillaghegyi öblözet árvízvédelmére, egy új hulladék-feldolgozó felépítésére, a régi hulladékhasznosító turbinacseréjére, a csatornázási munkálatok befejezésére, a városháza energetikai felújítására, 1677 folyóméteren kisebb árvízvédelmi munkák elvégzésére, valamint 10-11 új P+R parkoló építésére. 

A dugódíjról szólva a főpolgármester elmondta, hogy egy alternatív javaslat van a kormány előtt, azonban nincsen végleges döntés a zónahatárokról, így a díjakról sincs értelme még beszélni.

Egységes közbeszerzés

Tarlós István közölte azt is, hogy Kocsis Máté önkormányzati és rendészeti tanácsnokkal benyújtanak majd egy olyan javaslatot, amelynek célja, hogy a főváros hozzon létre egy közbeszerzéseket lebonyolító céget 2016 elején, amely a fővárosi önkormányzat közbeszerzéseinek teljes lebonyolítását végezné. a Budapest Közfejlesztési Tanácsnak a fejlesztések rangsorolása és összehangolása, valamint a forráskoordináció lenne a fő feladata. A főpolgármester elmondta azt is, hogy az európai uniós és a központi költségvetési források bevonása és összehangolása érdekében tervszerződést kötnének a kormánnyal, és bizonyos összeghatár feletti fejlesztések esetében a fővárosi cégeknek egyeztetési kötelességük lenne. A testület a Podmaniczky Frigyes által egykor létrehozott közmunkák tanácsának mintájára alakulna meg. 

A kép illusztráció

A főpolgármester kitért arra is, hogy támogatja Lázár Jánosnak, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek az elképzelését, hogy esetleg Pest megyét leválasztanák Budapestről az uniós támogatások vonatkozásában a pályázatok miatt.

Tematikus fejlesztés Budapesten

Elkészült a Budapest 2030 nevű városfejlesztési koncepció, a Budapest 2020 elnevezésű konkrét projektlista, valamint a tematikus fejlesztési programok is – hívta fel a figyelmet Tarlós István. A programokról szólva elmondta, hogy összesen három területet érintenek: a Duna-partok rendezését, a barnamezős területek hasznosítását (amelyben a Józsefvárosi pályaudvar is szerepel), valamint egy szociális programcsomagot, amelynek része az integrált közszolgáltatások, az épített környezet felújítása, a közösségfejlesztés, a foglalkoztatás, a bűnmegelőzés és a közbiztonság kérdése.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben