Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Pályázati felhívás

Tegyünk együtt Józsefváros egészségéért!

2015. október 08. csütörtök

A kerület elkötelezett az alkohollal kapcsolatos problémák visszaszorításában és az egészségesebb életvitel elterjesztésében – hangsúlyozta Sára Botond alpolgármester a Heim Pál Alapítvánnyal nyáron megkötött együttműködés aláírásakor. Ennek keretében most pályázatot hirdetnek, amiben a kerületi középiskolás diákok mutathatják meg, mit gondolnak az alkoholfogyasztásról, és mit javasolnak az abból fakadó veszélyek visszaszorítására. A pályázatok benyújtási határideje október 19.

A Heim Pál Alapítvány idén áprilisban “Alkoholstop” néven új társadalmi programot indított, amelynek keretében a lakosság egészségtudatos, illetve felelős fogyasztói magatartásának ösztönzését és terjesztését tűzte ki célul. Józsefváros elkötelezett az alkohollal kapcsolatos problémák visszaszorításában, ezért együttműködési megállapodást kötött a Heim Pál Alapítvánnyal.

A projekt következő elemeként pályázatot hirdetnek kerületi középiskolásoknak, valamint az alapítvány idén először hirdeti meg október 27-re az Országos Alkoholmentes Napot, amihez minden magánszemély, szervezet és felelős vállalkozás csatlakozhat az alkoholfogyasztás egynapos mellőzésével, és az egészséges szórakozást, mértékletességet hirdető aktivitással. 

A Heim Pál Alapítvány az első Országos Alkoholmentes Nap alkalmából idén, a programhoz első önkormányzatként csatlakozott Józsefvárossal ünnepel: az alapítvány és az önkormányzat október 27-én, 15 órakor a H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési Központban ünnepi rendezvényen adja át a kerületi középiskolásoknak hirdetett Alkoholstop Kreatív Pályázat díjait. 

A nyertes műalkotásokat Kocsis Máté polgármester és Sára Botond alpolgármester felajánlásából, Apple okos eszközökkel, a további helyezetteket pedig értékes ajándéktárgyakkal jutalmazzák. A legjobb alkotások helyet kapnak a jozsefvaros.hu és az alkoholstop.hu weboldalakon és a Facebook oldalán. A benyújtott pályázatok valamennyi médiamegjelenésben név szerint szerepelnek majd.

Több kategóriában várnak pályaműveket

Fotó és grafika műfajban, a kerületben az alkoholmentes övezetek/vendéglátó egységek jelölésére olyan egyedi, kreatív és jól érthető grafikákat, plakátterveket, piktogram ötleteket várnak, amelyek a hagyományos, egyhangú tilalom helyett újszerű, dekoratív és nemzetközileg is jól érthető jelzést biztosítanak. Az ideális pályamű tilalom és kizárás helyett, hangulatában és tartalmában az alkoholmentesség előnyeit hangsúlyozza.

Videó kategóriában az alábbi kérdésekre várják a választ: hol és milyen helyeken tiltott az alkoholfogyasztás Józsefvárosban? Mi a véleménye az alkoholmentes övezetekben lakó és dolgozó embereknek a szabályozásról? Változott-e a környék, s ha igen, milyen és mekkora változást éreznek a környék lakosai? 

A beküldött videóanyag időtartama maximum 10 perc, mérete legfeljebb 500MB lehet. Alkoholmentes övezet, vendéglátó egység például a Teleki Téri Piac és a Cserpes Tejivó.

Vers és próza műfajban két kérdéskörben várják a cikkeket, esszéket és verseket: „A túlzott és mértéktelen alkoholfogyasztás egyéni és társadalmi veszélyei” és „Szabadság és szórakozás ártalom nélkül: Neked mi a pozitív szenvedélyed? Mi mindent ad, amit mások az alkoholban keresnek?”

A pályázaton részt vehet minden 14 életévét betöltött középiskolás diák, aki a pályázat idején VIII. kerületi köznevelési intézményében tanul. A beérkezett pályaműveket a Heim Pál Alapítvány és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Budapesti VIII. Tankerületének delegáltjaiból álló három tagú zsűri bírálja el. 

Az elkészült művek másolatát vagy a webre feltöltött változat linkjét e-mailben a jvkreativ@alkoholstop.hu címre várják. Az e-mailben fel kell tüntetni: az alkotó(k) nevét, születési dátumát, email és mobil elérhetőségét, iskola és osztály megjelölését. A pályázathoz az alábbi nyilatkozatot szükséges csatolni: “Alulírott XY (szül. hely és dátum, anyja neve) hozzájárulok, hogy az általam beküldött kreatív anyagot a pályázatot kiíró Heim Pál Alapítvány és a Józsefvárosi Önkormányzat társadalmi célú kommunikációjában felhasználja, s abból saját másolatot tároljon.”

A pályázatok benyújtási határideje: október 19.

További információ: www.alkoholstop.hu, www.heimpal.hu, Facebook: Alkoholstop

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben