Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

140 éve született

Tormay Cecile-re emlékeztek

2015. október 12. hétfő

Koszorúzással egybekötött ünnepségen emlékezett meg az írónőről a Tormay Cécile Kör, a Józsefvárosi Önkormányzat és lelkes olvasói, születésének 140. évfordulója alkalmából, október 10-én délelőtt.

Az írónő egykori, Kőfaragó utcai otthonának falán elhelyezett emléktáblánál Prof. Dr. Ritoók Zsigmond egyetemi tanár – aki egyben Tormay Cecile családjának tagja is – a magyar nyelvvel virtuózként bánó írónő páratlan fordítói munkásságára hívta fel a figyelmet. Műfordítóként, magyar nyelvű fordításaiban úgy tálalta a régi, latin nyelven írt szövegeket, hogy azok megőrizzék annak a kornak hangulatát és szellemiségét, de mégis hozzánk és nekünk szóljanak.

Az ünnepség keretében Jobbágy Éva újságíró, a Tormay Cecile Kör alapítója olvasott fel részleteket az írónő egyik regényéből, majd Pánti Anna operaénekesnő előadása tette teljessé az ünnep hangulatát.

A megemlékezés a Rókus Kórház mellett felállított Tormay Cecile szobornál folytatódott, ahol Jobbágy Éva többek között azzal az örömhírrel is szolgált a jelenlévőknek, hogy hamarosan bemutatják az írónő életét feldolgozó filmet.

Az ünnepség keretében a jelenlévők – köztük az írónő rokona, Székelyné Eperjesi Dorottya és a Józsefvárosi Önkormányzat nevében Szilágyi Demeter képviselő – az emléktáblánál és a szobornál is elhelyezték a tisztelet és megemlékezés koszorúit.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben