Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Tájak, arcok, hangulatok

Szmolár Sándor festőművész kiállítása a H13-ban

2015. október 12. hétfő

A Horánszky utcai Diák és Vállalkozásfejlesztési Központ ad otthont az ungvári születésű, Magyarországon alkotó festőművész, Szmolár Sándor kiállításának, melynek megnyitójára október 9-én került sor. Az eseményen nemcsak kerületi, hanem a Fővárosi és az Országos Ruszin Önkormányzat elnöke és képviselői is megjelentek.

Szmolár Sándor Kárpátalján látta meg a napvilágot, tanulmányait az Ungvári Iparművészeti Főiskolán végezte, ahol diplomáját ötvös-iparművészként szerezte meg. A rajz és a festészet szeretete azonban már egészen kicsi gyermekkorától meghatározó szerepet játszott életében.

A Fővárosi, illetve a Józsefvárosi Ruszin Önkormányzat közös szervezésében megnyílt, október 28-ig megtekinthető kiállításon a művész több évtizednyi munkájából kaphatunk metszetet, bepillantást nyerhetünk azon alkotói útkeresésébe is, mely során a festő több stílusban is kipróbálta magát. Önkifejezéséhez - saját vallomása alapján is - az impresszionizmus áll legközelebb, aminek régi hagyományai vannak Kárpátalján, ugyanis a nagybányai művésztelep mintájára, 1926 nyarán Erdélyi Béla, a helyi tanítóképző rajztanára és későbbi igazgatója festőiskolát szervezett Munkácson. Ez, a következő évben Ungvárra átköltöző képzőművészeti szabadiskola meghatározó szerepet játszott Kárpátalja művészeti életében, több festőgenerációra és alkotóra – köztük Szmolár Sándorra is – nagy hatást gyakorolt.

A kiállítás ünnepélyes megnyitóján a Fővárosi Ruszin Önkormányzat képviselője üdvözölte a megjelenteket, az Országos Ruszin Önkormányzat elnökét, Kramarenko Viktort, valamint több kerületi – köztük a józsefvárosi - ruszin önkormányzat elnökét is, a művészt Ortutay Mária irodalomtörténész mutatta be.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben