Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Egyéves a kibővített józsefvárosi térfigyelő rendszer

Több a felderítés és az intézkedés

2015. október 14. szerda

Éppen egy évvel ezelőtt adta át Pintér Sándor belügyminiszter és Kocsis Máté polgármester Józsefvárosban a felújított térfigyelő központot és azt a 180 új kamerát, amely a teljes kerületet lefedi. Kocsis Máté polgármester kiemelte: a lakossági visszajelzések azt mutatják, a kerületiek örülnek a beruházásnak, az itt élők biztonságérzete javult. Molnár Gábor józsefvárosi rendőrkapitány szerint a rendszer bevált, a közbiztonsági fejlesztésnek köszönhetően több rendőri felderítés és intézkedés történt.

Tavaly októberben adták át az ország egyik legmodernebb térfigyelő-kamerarendszerét. A teljes kerületet lefedő, 180 darab nagyfelbontású kamera a Budapesti Rendőr-főkapitányság VIII. kerületi Rendőrkapitányság Víg utcai térfigyelő központjába közvetíti a képeket, ahol a nap 24 órájában egyszerre 5-10 fős – rendőrökből és közterület-felügyelőkből álló – csapat figyeli a monitorokat. A kamerák a bűncselekmények rögzítése mellett a nyomozásban, valamint a bűnmegelőzésben is segítik a rendőröket. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a rendszer bevált, jóval több esetben észlelik a bűneseteket és több a rendőri intézkedés is. 

Az ország legnagyobb kamerarendszer-fejlesztése

A beruházás megvalósításához 220 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az önkormányzat, melyet 73 millió forint önerővel egészítettek ki, így összesen 293 millió forintból valósulhatott meg az ország legnagyobb kamerarendszer-fejlesztése. A forrásból 115 elavult kamerát cseréltek újra, több mint 60-at pedig további helyekre is felszereltek.

Segítség a rendőrség munkájában

Csak pozitív tapasztalatokról tudok beszámolni – meséli Molnár Gábor. A VIII. kerületi Rendőrkapitányság vezetője szerint, ebben az évben a térfigyelő kamerák által történt felderítést és intézkedést tekintve, emelkedett az észlelt és az elfogással végződött bűncselekmények száma is. A kamerák segítségével a gépkocsi-feltörések, rablások, kifosztások elkövetőit sikerült nagyobb számban kézre keríteni. A garázda jellegű bűncselekmények esetében a bizonyítási szakaszban van óriási szerepük a kameráknak. Ez a fajta bűncselekmény ugyanis sok esetben többszereplős és a monitoron jól láthatók a társak is.

Kamerák akcióban

A térfigyelő központban a monitorok előtt ülő személy folyamatos kapcsolatot tart a járőrökkel és jelez nekik, hogy tartózkodjanak a gyanús egyén közelében. Így, amennyiben bűncselekmény történik, a rendőrség azonnal ott tud lenni a helyszínen. 

Nemrégiben a Blaha Lujza téren egy fiatalember odament a sértetthez, bántalmazta, elvette az értékes okostelefonját, majd eltűnt egy kapualjban. A feljelentés megtétele után a rendőrök visszakövették kamerán az esetet. Megfigyelték, hogy melyik háznál tűnt el a tolvaj, a házban lakók közül pedig a sértett felismerte az elkövetőt. Ezért minden esetben érdemes mihamarabb feljelentést tenni – javasolja Molnár Gábor.

A rendőrkapitány célul tűzte ki, hogy a következő évben is tartani tudják az idei jó eredményeket, sőt ha lehet, javítanak rajta. 

Kocsis Máté polgármesterrel, a témában készült interjúnkat itt olvashatja.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben