Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Javult a kerületben élők biztonságérzete

Már nincsenek láthatatlan utcák Józsefvárosban

2015. október 14. szerda

Józsefváros ma már nem az a „nyócker”, ami régen volt, hiszen mára Budapest egyik legdinamikusabban fejlődő kerülete lettünk, ahol jelentősen javult a közbiztonság. A számos, közbiztonságot javító intézkedés mellett, az egy éve működő térfigyelő-kamerarendszer is hozzájárult ahhoz, hogy az itt élők biztonságérzete javuljon. A kamerarendszerrel kapcsolatban Kocsis Mátét, Józsefváros polgármesterét kérdeztük, aki kiemelte, pozitívak a tapasztalatok, de a közbiztonság az a terület, ahol mindig lesznek megoldandó feladatok.

Miért tartotta fontosnak az önkormányzat a kamerarendszer fejlesztését?

Józsefvárosnak a múltjából adódóan sokféle közbiztonsági problémával kellett megküzdenie. Néhány évvel ezelőtt, ha valaki kimondta a város nevét, mindenkinek azonnal a bűnözéssel, prostitúcióval és drogosokkal azonosított „nyócker” ugrott be. Hosszú évek munkájával, a józsefvárosiakkal közösen mára sikerült ezen jelentősen változtatnunk. Józsefváros ma már Budapest egyik legdinamikusabban fejlődő kerülete, a város szinte teljesen újjáépült és jelentősen sikerült javítanunk a közbiztonságon is, aminek eredményeként az itt élők biztonságérzete is sokat javult. A rendőrség támogatása, a polgárőrség újjáalakítása és számtalan közbiztonságot javító döntés mellett, a térfigyelő-kamerarendszer fejlesztésének is jelentős szerepe van ebben a pozitív folyamatban.

Az elmúlt egy évre visszatekintve milyen tapasztalataik vannak? Milyen visszajelzések érkeztek a térfigyelő rendszer kapcsán?

A rendőrség felől rendszeresen kapok tájékoztatást arról, hogy munkájukat nagyban segítik a kamerák, nemcsak a bűnüldözés, hanem a bűnmegelőzés során is. Másrészről a józsefvárosi lakosok is örülnek annak, hogy ma már az egész kerületet lefedi a kamerahálózat, sokkal nagyobb biztonságban érzik magukat. Kapok időnként leveleket is, amiben saját tapasztalataikat osztják meg velem az itt élők. Összességében pozitívak a tapasztalatok, de pontosan tudom, hogy a közbiztonság az a terület, ahol mindig vannak és lesznek is megoldandó feladatok.

Tervezi-e az önkormányzat a rendszer további fejlesztését?

A közterületi térfigyelő-kamerarendszer ma már egész Józsefváros területét lefedi, nincs láthatatlan utca és tér. A modern kamerák nappal és éjjel is szinte mindent látnak. Ettől függetlenül vannak terveink további fejlesztésekről. Például a régi, lecserélt, de még működőképes kamerákat szeretnénk odaadni társasházaknak, erre pályázatot is írtunk ki.

Más önkormányzatok is érdeklődtek és megnézték a központot. Ők hogyan értékelték a rendszert?

Több önkormányzat is érdeklődött, és járt a kerületben, hogy tapasztalatokat és ötleteket gyűjtsenek saját térfigyelő-kamerarendszerük fejlesztéséhez. Mindannyian elismerésüket fejezték ki Józsefváros számára és mintaértékűnek tekintik az itt működő térfigyelő-kamerarendszert. Követendő példának tartják azt a hatékony együttműködést is, ami az önkormányzat, a közterület-felügyelet és a rendőrség között működik.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben