Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Tóth Menyhért művészete a hatvanas években

A Magyar Festészet Napja Józsefvárosban

2015. október 19. hétfő

Tóth Menyhért (1904–1980) a XX. századi magyar képzőművészet talán legegyetemesebb érvényű életművének alkotója. Az alapvetően öntörvényű, mindig a saját útját járó művész szándékosan sohasem törekedett arra, hogy az aktuális nemzetközi trendeket kövesse. A művész 60-as években született alkotásaival emlékeztek Supka Magdolna művészettörténészre, a Magyar Festészet Napja programsorozat részeként a Józsefvárosi Galériában.

Tóth Menyhért festészetét csupán a hatvanas években kezdték el szélesebb körben felfedezni, megismertetni – ebben kiemelkedő szerepe volt Supka Magdolna művészettörténésznek –, s lényegében ekkor bontakozott ki önálló stílusa is. A művészt a természettel való igen aktív, erőteljes, álmokban és mesékben gazdag együttélés jellemezte.

Sipos Orsolya, a Józsefvárosi Galéria művelődésszervezője elmondta, hogy a Magyar Festészet Napjához csatlakozva – és egyben Supka Magdolna emléke előtt tisztelegve – Tóth Menyhért alkotásiból nyílt tárlat. „A festményeket a Kecskeméti Katona József Múzeum biztosította a Galéria számára” – tette hozzá Sipos Orsolya.

Bényi Eszter – Supka Magdolna lánya – hangsúlyozta, hogy édesanyja olyan festőkről publikált, akiket mások, vagy az akkori rendszer elnyomott. „Édesanyám Tóth Menyhértet kiemelte az ismeretlenségből” – fűzte hozzá Bényi.

Ifj. Gyergyádesz László, a Kecskeméti Katona József Múzeum képzőművészeti gyűjtemények vezetője szerint Tóth Menyhért egy ősművész volt, aki nem volt hajlandó „pedálozni” azért, hogy magasabb körökben foroghasson. Tóth Menyhért megmaradt egy egyszerű, vidéki művésznek, akinek tehetsége felér Csontváryéval – közölte Gyergyádesz.

A megnyitón átadták a Supka Magdolna emlékdíjat is, amit ebben az évben Verebes György festőművész, a Szolnoki Művésztelep vezetője kapott meg. A Kecskeméti Katona József Múzeum 40 Tóth Menyhért alkotást biztosított a Józsefvárosi Galéria számára, amelyek november hatodikáig tekinthetők meg díjtalanul.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben