Programok

Eseménynaptár

Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KERESÉS

Folyamatosan növekvő idegenforgalom

Továbbra is népszerű Józsefváros

2015. október 21. szerda

Évről évre többen látogatnak turisztikai céllal Józsefvárosba. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint az év első nyolc hónapjában a tavalyi évhez képest 15 százalékkal több, csaknem 240 ezer turista érkezett kerületünkbe, és több mint félmillió vendégéjszakát töltöttek Józsefvárosban. Kerületünk ezzel megőrizte a tavalyi hetedik pozícióját a turisztikailag legforgalmasabb városok rangsorában.

A napokban tette közzé a KSH a turisztikailag legforgalmasabb települések idei első nyolchavi adatait. A legjobb eredményt produkáló 48-as listára tizennégy budapesti kerület került fel. A kimutatás szerint augusztus végéig 239.788 vendég szállt meg józsefvárosi kereskedelmi szálláshelyeken, 15 százalékkal többen, mint a tavalyi év első nyolc hónapjában. 

Előkelő helyen

A külföldi és belföldi turisták összesen 543.329 vendégéjszakát töltöttek kerületünkben, ami szintén pozitív változás, ugyanis ezzel az eredménnyel 11,6 százalékos növekedést könyvelhettünk el az ezt megelőző év azonos időszakához képest. Józsefváros ezzel az eredménnyel megőrizte a tavaly elért hetedik helyét a legtöbb vendégéjszakát realizáló városok rangsorában. Idén olyan turisztikailag fejlett településeket is sikerült megelőznünk, mint Balatonfüred vagy Bük. 

Újjáépülő kerület, minőségi szállások

A jó eredmények vélhetően több összetevőnek is köszönhetőek. Az idelátogatókat gazdag kulturális programkínálat várja. Vonzó célponttá teszi Józsefvárost az is, hogy az elmúlt években megújult az összes köztere és folyamatosan szépülnek a kerületi házak is. Józsefváros számos minőségi szálláshellyel is rendelkezik. Idén júliusban bekerült a Magyar Értéktárba három négycsillagos kerületi szálloda: a József körúti Hotel Nemzeti Budapest, a Rákóczi úti Novotel Budapest Centrum és a Lőrinc pap téri Hotel Palazzo Zichy. Év elején pedig a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének, a Magyar Turizmus Zrt.-vel közös pályázatán a legjobb háromcsillagos szálloda a Vajdahunyad utcai Bo18 lett. 

Méltató cikkek külföldről is

A turizmus növekedését ugyanakkor elősegíti az a tényező is, hogy az utóbbi években számos Józsefvárost méltató cikk jelent meg külföldi lapokban és turisztikai portálokon. Tavaly a The Guardian brit lap javasolta olvasóinak Józsefváros felfedezését, kiemelve egyetemvárosi hangulatát. Idén a Condé Nast Traveller turisztikai honlap írt méltató cikket, kiemelve, mely éttermeket, szórakozóhelyeket, szálláshelyeket érdemes az idelátogatóknak választani.