Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A varsói „Kis Felkelő”

Emléktábla a lengyel-magyar kapcsolatoknak

2015. október 21. szerda

Ünnepélyesen felavatták szerdán az 1944-es varsói felkelés és az 1956-os magyar forradalom lengyel-magyar kapcsolatainak emléket állító táblát a Corvin közben. Sára Botond, Józsefváros alpolgármestere köszöntőjében hangsúlyozta: Magyarország és Lengyelország barátsága, a visegrádi négyek együttműködése ma is példát mutat Európának.

Az ünnepségen Sára Botond, kerületünk alpolgármestere kiemelte: Józsefváros büszke rá, hogy ezen a szimbolikus helyszínen állíthat emléket a sok száz éve töretlenül erős lengyel-magyar barátságnak. „A múlt már sokszor bebizonyította, hogy az összetartás kivételes erőt nyújt a bajban lévő félnek. A szolidaritás mindkét nemzetnek kitartás adott a harcokban” – fogalmazott az alpolgármester.

Összefogás és közös erő

Sára Botond szerint nemcsak a múltban, hanem jelenükben is ugyanolyan nagy jelentősége van ennek az összefogásnak. „Ma Európa ismét egy olyan kihívással kerül szembe, melyet politikai indíttatású mellébeszélések helyett csak összefogással és közös erővel lehet megoldani. Magyarország és Lengyelország barátsága, a visegrádi négyek együttműködése ma is példát mutat Európának” – szögezte le.

Az alpolgármester felidézte, hogy az 1956-ban Józsefvárosban zajlottak a legnagyobb ütközetek. A november 4-i szovjet intervenció egyik fő csapása is ide irányult. „A Corvin köz méltó helye az emléktáblának. Megtiszteltetés, hogy emléket állíthatunk, és ránk bízták annak őrzését, Józsefváros gondosan és szívvel-lélekkel fog vigyázni rá” – zárta szavait Sára Botond.

Ezeréves barátság

Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete üzenetében a két nép sorsközösségére helyezte a hangsúlyt, amely egyik titka az ezeréves, nehéz időkben is beigazolódó barátságnak. A kölcsönös rokonszenv és empátia, a két nép közötti barátság gyakran a politikai vezetők választásai ellenére is érvényesült.

Wittner Mária, egykori Corvin-közi felkelő szerint az 1956-os forradalom folytatása a lengyel felkelésnek. „A sok pesti srácnak és a lengyel kisfiúknak a sorsa összefonódott. Hiszem, hogy nem tudták megszakítani ezt a barátságot sem a kommunisták, sem a szocialisták, és nem fogja tudni megszakítani a globalizmus sem”- hangoztatta Wittner Mária.

Az ünnepségen mások mellett Sántha Péterné, Józsefváros alpolgármestere és a Józsefvárosi Lengyel Önkormányzat is elhelyezte az emlékezés koszorúit. A rendezvényen fellépett Tolcsvay Béla énekmondó, Kossuth-díjas zeneszerző, aki Kiss Dénes „Velünk, vagy ellenünk” című versére komponált zeneszámát adta elő. 

A kétnyelvű, fekete gránitból készült emléktábla a kölcsönös szolidaritásnak, illetve a totalitarizmus elleni felkeléseink, harcaink gyermekhőseinek állít emléket, amelyen a varsói „Kis Felkelő” szobrának alakja látható, mintegy párjaként a Pesti srácok emlékműnek. Az emléktáblát a Bethlen Gábor Alapítvány, Józsefváros önkormányzata és az Országos Lengyel Önkormányzat állíttatta.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben