Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Civil szervezetek mutatkoztak be

2015. november 06. péntek

A Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) az elmúlt években új alapokra helyezte működését, amelynek keretében szakmailag elismert, nemzetközi programokkal dolgozó, független civil szervezeteket, alapítványokat, egészségügyi szakembereket vontak be a munkába. Csütörtökön a családsegítő szakemberek ismerhettek meg ezek közül hat szervezetet a LÉLEK-Pontban szervezett konferencián.

Ferencz Orsolya önkormányzati képviselő, a helyi KEF elnöke emlékeztetett arra, hogy Józsefvárosban az elmúlt években komoly fordulat történt a drogpolitika és az addiktológiai problémák kezelésének területén a korábbi évekhez képest, hiszen ténylegesen új alapokra helyezték a drogellenes küzdelmet.

A képviselő kitért arra is, hogy a hallgatóság soraiban ülő szakemberek szerepe kulcsfontosságú, hiszen ők veszik észre először, ha valahol baj van. Ez azért fontos – hangsúlyozta – mert a civil szervezetek csak akkor tudnak beavatkozni, ha a veszélyeztetett elér hozzájuk. 

Civil szervezetek Józsefvárosban

A bentlakásos, rehabilitációs intézetet hatékonyan működtető Emberbarát Alapítvány tevékenységét Berecki Sándorné ismertette. Munkájuk során elsősorban a prevencióra és a szenvedélybetegek komplex rehabilitációjára helyezik a hangsúlyt. A különböző hosszúságú kezelések során – az orvosi ellátás és felügyelet mellett – szállást, szabadidős programokat és új szakmák elsajátításának a lehetőségét is biztosítják az érintetteknek.

A Kapocs Ifjúsági Önsegítő Szolgálat képviseletében Szabó András beszélt a tevékenységükről: programjuk a fiatalokat célozza meg és találkozási lehetőséget kínál számukra.

Oberth József, a Józan Babák Egyesület munkáját mutatta be egy rövid videón keresztül. Felhívta a figyelmet arra, hogy partnereikkel és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával folyó program keretében 2015-2016-ban addiktológiai szakmai ajánlást készítenek droghasználó várandós nők, édesanyák és gyermekeik krízisellátása tárgyában.

A Trádió Alapítványt Marosi Antal képviselte, aki előadásában a droghasználat káros hatásairól szóló, diákoknak szánt prezentációt mutatta be, amellyel folyamatosan járják az országot.

A F.E.CS.K.E Egyesület a Magdolna negyedben is tevékenykedik. Gávay Zoltán közterületi és közbiztonsági programvezető elmondta: az ártalomcsökkentő projektjük során nagy hangsúlyt fektetnek az önkéntesekre, akik a személyes elérésen keresztül tudnak segíteni a droghasználatban érintetteknek.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben