Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A főváros megelőlegezi a költségeket

Kétmilliárd forint az M3 felújításának előkészítésére

2015. december 02. szerda

A Fővárosi Közgyűlés mai döntése alapján kétmilliárd forintot biztosít a főváros saját forrásból a 3-as metró infrastruktúrájának rekonstrukciójához szükséges kiviteli tervek elkészítésére a késedelmek elkerülése érdekében.

Az elfogadott javaslat szerint a kiviteli tervek elkészítéséhez, valamint a műszaki előkészítési, szakértői feladatokhoz szükséges pénzt fővárosi forrásból kell megelőlegezni azért, hogy a rekonstrukció tervezett véghatáridejét tartani tudják. Ezek várható költsége nettó kétmilliárd forint, amelyet a Fővárosi Önkormányzat a 2016-os költségvetése terhére saját forrásból biztosít.

A projekt megvalósítása során felmerülő költségek uniós támogatásból vagy más külső forrásból finanszírozása esetén a lehívott támogatást a BKV Zrt. köteles lesz a fővárosi önkormányzatnak átutalni.

Gy. Németh Erzsébet, a DK képviselője a szavazást megelőző vitában azért vonta felelősségre a városvezetést, mert szerinte az elmúlt öt évben soha nem érvényesítette Budapest az érdekeit a kormánnyal szemben, és ez a 3-as metró felújításán is érződik.

Tarlós István főpolgármester válaszában ismét arra hívta fel a figyelmet, hogy a főváros előző, szocialista-szabad demokrata vezetése olyan mértékben eladósította a BKV-t, hogy az 2015 nyaráig semmilyen fejlesztést nem tudott vállalni.   

Kocsis Máté önkormányzati és rendészeti tanácsnok bicskanyitogatónak nevezte, hogy a DK képviselője számon kéri a kormányoldalt azt követően, hogy a kabinet 53 milliárd forint, korábbról származó adósságot vállalt át a BKV-tól. "Éppen azt a kupacot lapátoljuk el, amit itthagytak, majd maguk hátradőlnek a kempingszékben, és megmondják, hogyan fogjuk azt a lapátot" - fogalmazott a politikus.  

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben