Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Megszűnő illetékek, gyorsuló ügyintézés

Számos hivatalos ügy intézése olcsóbb lett január elsejétől

2016. január 04. hétfő

A magánszemélyek és a vállalkozások is legalább tízmilliárd forint ügyintézési díjat spórolhatnak meg idén annak a több mint száz jogszabályi változtatásnak köszönhetően, amelyek január elsejétől valósulnak meg. Több igazgatási eljárás is ingyenessé vált.

Egyszerűsödnek az általános eljárási szabályok a január elsején életbe lépett jogszabály-módosításokkal: kevesebb lesz az engedélyhez kötött tevékenység, és csökkennek az ügyintézési határidők is Magyarországon. Az erkölcsi bizonyítvány kiállítása és a legtöbb esetben a személyazonosító okmányok pótlásának eljárása is ingyenes január elsejétől az illetéktörvény módosítása révén. Idén már nem kell leróni a személyi igazolvány és a lakcímkártya kiállításának illetékét, valamint annak az eljárásnak a díját sem, amely a családi állapot megváltozása miatti névváltozás okán indul - olvasható a Magyar Idők oldalán.

A hatóság az ellopott okmányokat is ingyenesen állítja ki újra, ahogy a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványát is. Ugyancsak illetékmentesen állítják ki a cégkivonatokat, a cégnyilvántartásban szereplő elektronikus okiratokat, de térítésmentes a vállalkozói igazolvány kiadása és az üzletek működési engedélyeivel kapcsolatos eljárás is. Első alkalommal illetékmentesen juthat jogosítványhoz minden igénylő. Csökkennek az örökléssel összefüggő tulajdonjog és haszonélvezeti jog költségei is. Az adóhatósági igazolásokat is ingyenesen adják ki, a vállalkozásoknak pedig nem kell igazgatási szolgáltatási díjat fizetniük a számviteli beszámolók közzétételéért.

A januártól életbe lépett közigazgatási bürokráciacsökkentési törvénymódosítások elemeként új jogintézményként létrejött a függő hatályú döntés jogintézménye is, amely az engedélyezési eljárások átalakítása nélkül felgyorsítja és kiszámíthatóbbá teszi az ügyintézést. Ez azt jelenti: ha a hatóság két hónapon belül nem tud érdemi döntést hozni, a kérelmező végezheti a kérelmezett tevékenységet. Az úgynevezett sommás közigazgatási eljárásban 21 helyett 8 nap alatt születhet döntés, ha az ügyfél az összes feltételt teljesíti, és nincs ellenérdekelt az ügyben.

Több ponton módosult a szabálysértési törvény is. A szabálysértéseknél új jogintézmény a megkeresés, amellyel a bíróság és a rendőrség arra kap felhatalmazást, hogy egy elzárással is sújtható szabálysértés miatt ismeretlen elkövető ellen indult eljárásban állami vagy önkormányzati szervet, hatóságot megkeressen és tájékoztatást kérjen. A jogintézmény a büntetőeljárásban már érvényesült, lényeges különbség azonban, hogy a szabálysértések esetében a megkereshető szervek köre lényegesen szűkebb lett. A megkereső hatóság a megkeresés teljesítésére nyolcnapos határidőt állapít meg. Amennyiben a teljesítés elmarad, a megkeresettek rendbírsággal sújthatók. További fontos változás az is, hogy a helyszínen eljáró és intézkedő hatóságok lehetőséget kapnak arra, hogy a törvény alapján lefoglalható tárgyakat – átvételi elismervény ellenében – a helyszínen elvegyék.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben