Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

73 éve történt

Koszorúzás a doni katasztrófa emlékére

2016. január 12. kedd

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara a Magyar Honvédség (MH) Ludovika Zászlóaljával közösen ünnepi koszorúzást tartott az Orczy-parkban, a Tiszti hősi emlékműnél. A résztvevők a II. világháborúban, a Don-kanyarnál harcoló 2. magyar hadsereg elesett katonáira emlékeztek január 12-én.

1943-ban ezen a napon kísérelte meg a lehetetlent a 2. magyar hadsereg a Don-kanyarnál: feltartóztatni a Szovjetunió létszámában és felszerelésében erősebb seregét a -35-40 fokos hideg, orosz télben. A katasztrófa – amely során gyakorlatilag a teljes 2. magyar hadsereg megsemmisült – évfordulója alkalmából az Orczy-parkban a Tiszti hősi emlékműnél az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara, valamint az MH Ludovika Zászlóalja tartott ünnepi megemlékezést.

Dr. Kaló József egyetemi adjunktus beszédében emlékezetett, hogy katonáink elégtelen felszereléssel és fegyverzettel álltak a 6-7 szeres szovjet túlerővel szemben. "A magyar katonák ilyen körülmények között is próbálták teljesíteni kötelességüket. Helytállásukat az is motiválta, hogy katonaként akartak túlélni, és a parancsot teljesítve kötelékben hazajutni” – mondta Kaló József.

A történész felhívta a figyelmet arra, hogy az egységek harcfegyelme csak több – a szabadban, ellátás nélkül töltött – éjszakát követően, a fegyverzetük egy részének elvesztése után bomlott fel. A harcok során a becslések szerint 93-148 ezer magyar katona esett el. A hatalmas veszteség egyik fő oka volt az is, hogy a német hadvezetés által megígért felszerelés soha nem érkezett meg. „A saját szövetségese által elárult magyar hadsereg a körülmények ellenére csodálatos fegyvertényt hajtott végre, utolsóként hagyta el állásait” – zárta szavait Kaló József.

Az évforduló alkalmából a Tiszti hősi emlékművet Dr. Boldizsár Gábor, az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja és Molnár Zsolt, az MH Ludovika Akadémia ezredese koszorúzta meg, majd a résztvevők díszlövések kíséretében főhajtással tisztelegtek a hadi katasztrófa emléke előtt.         

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben