Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Józsefvárosi mikrovállalkozások kamattámogatása

Kedvező hitelek a helyi vállalkozásoknak

2016. január 13. szerda

A Józsefvárosi Önkormányzat és a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) együttműködésének köszönhetően kerületi székhelyű mikrovállalkozások juthatnak kedvező kamatozású hitelekhez. Az együttműködést Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke és Kocsis Máté polgármester szerdán írta alá a H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési Központban. A programmal kapcsolatban Kocsis Máté elmondta: a feltételektől függően akár 2,4 vagy 2,9 százalékos kamattal is hitelhez juthatnak a helyi vállalkozások. A polgármester hozzátette: a kerületben 40 százalékkal csökkent az álláskeresők száma az elmúlt két évben, és ma már több mint 5 ezer vállalkozás működik Józsefvárosban.

2016. január 1-től érhetőek el a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány által a fővárosi mikrovállalkozások számára bevezetett kedvezményes kamatozású, új mikrohitelek. Ugyanakkor a most aláírt együttműködésnek köszönhetően a józsefvárosi székhelyű, működő és életképes üzleti tervvel rendelkező mikrovállalkozások még kedvezőbb kamatfeltételekkel – akár 2,4 százalékos kamattal is – igényelhetnek hitelt. A mikrohitel forrását a BVK, a kamattámogatási program forrását a Józsefvárosi Önkormányzat biztosítja.

Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke elmondta: a közalapítvány célja a budapesti, életképes vállalkozások fejlődésének, bővülésének elősegítése, amivel hozzájárulnak a fővárosi munkahelyek megtartásához, újak teremtéséhez, valamint Budapest gazdaságának élénkítéséhez. Fő tevékenységük két pillérre épül: az innovatív vállalkozásfejlesztésre és a mikrohitelezésre. A 10 főnél kevesebb munkavállalót foglalkoztató mikrovállalkozások az esetek nagy részében a bankok számára nem hitelképesek, nekik tud például kedvezőbb lehetőségeket biztosítani a közalapítvány. Ez azért is fontos– emelte ki Szalai Piroska –, mert hazánkban a kkv-k (a mikro-, kis- és középvállalkozások) adják a munkaerőpiac stabilitását. 

Friss adatokra hivatkozva a szakember elmondta: a magyar foglalkoztatási mutatók folyamatosan javulnak. Már 4 millió 273 ezren dolgoztak novemberben, 118 ezerrel többen, mint 1, illetve 500 ezerrel többen, mint 5 évvel korábban. A munkanélküliségi ráta 4,4 százalékkal kisebb, mint 5 éve, míg az unióban csupán 0-2 százalékkal csökkent a munkanélküliség. A fővárosban 5 évvel ezelőtt nem egészen 700 ezren dolgoztak, most 800 ezerre nőtt létszámuk. 

„Sikeres Budapest nélkül nem létezik sikeres magyar gazdaság. Sikeres budapesti kkv-k és mikrovállalkozások nélkül nem létezik sikeres Budapest. Sikeres budapesti vállalkozókról pedig csak akkor beszélhetünk, ha a józsefvárosi vállalkozók is eredményesek. Remélhetőleg ehhez tudunk hozzájárulni ezzel az együttműködéssel” – mondta Szalai Piroska.

Építeni az erőforrásokra

Mint Kocsis Máté polgármester elmondta, amikor néhány évvel ezelőtt kollégáival átvették a kerület vezetését, Józsefváros nem tartozott a legnépszerűbb városrészek közé. „Aki azonban ismeri a szerkezetét, szociológiáját, megnézte, hogy milyen működő intézmények és vállalkozások vannak jelen a kerületben, az láthatta: nem olyan rossz itt a helyzet, lehet építeni a rendelkezésekre álló erőforrásokra” – emelte ki Kocsis Máté. 

Mint a polgármester elmondta: kevesen gondolják, hogy Budapesten a legtöbb egyetem Józsefvárosban működik: 14 nagy egyetem vagy annak kara található meg a kerületben, közel 35 ezer diák jár ide tanulni. „Szeretnénk, ha ezek a diákok megkedvelnék a kerületet, otthonukat és a megélhetésüket is megtalálnák itt. A diplomát szerzőknek ötletük, tudásuk van ahhoz, hogy sikeres vállalkozást indítsanak. Egy dolog hiányzik nekik: az anyagi fedezet” – emelte ki a polgármester. Kocsis Máté hozzátette: a H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési Központ éppen azért jött létre, hogy támogatást nyújtson azoknak, akiknek van egy jó ötletük. „Azt reméljük, hogy vállalkozásuk idővel saját lábra tud állni és hasznos adófizető és munkahelyteremtő tagjai lesznek a társadalomnak” – fejtette ki a polgármester. 

Érdemes támogatni a vállalkozásokat

Kocsis Máté hozzátette: az önkormányzat igyekszik a rendelkezésre álló lehetőségeket felhasználni. Ilyen erőforrás a BVK által biztosított mikrohitel is. „A BVK mindenféle többletköltség nélküli, 5,9 százalékos mikrohitele nagyon kedvező, de úgy döntött a józsefvárosi képviselő-testület, hogy ebből 3 százalékot átvállal. A programban részt vevő női, illetve fiatal vállalkozók esetében pedig ez még magasabb: 3,5 százalék. A munkahelyteremtés, a teljes foglakoztatás kitűzött kormányzati célja és egy kerület érdeke is azt kívánja, hogy városrészek odaálljanak ilyen kezdeményezések mellé. Minden vállalkozásra fordított pénz megtérülő befektetés, ugyanis egy bővülő, jól működő vállalkozás több adót fizet” – jelentette be a polgármester. Majd hozzátette: köszönet jár a közalapítványnak, hogy a programhoz a fővárosi kerületek közül Józsefváros csatlakozhatott elsőként.

40 százalékkal csökkent az álláskeresők száma

Kocsis Máté polgármester elmondta: az elmúlt évek munkája kezd beérni, a kerületben 40 százalékkal csökkent az álláskeresők száma az elmúlt két évben. Hozzátette: ma már több mint 5 ezer vállalkozás működik a kerületben, amelyek 31 százalékkal több helyi adót fizetnek be, mint 8 évvel ezelőtt. A program ismertetését követően az együttműködést Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke és Kocsis Máté polgármester írta alá.

Az eseményt Józsefvárosi jó gyakorlatok címmel kerekasztal-beszélgetés követte helyi vállalkozók: Straub Fanni, a Foglaljorvost Online Kft. és Bárány Tamás, a MedioWorks Kft. ügyvezetője, valamint Zékány Zoltán, a H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési Központ szakmai igazgatója részvételével. Mint a vállalkozók elmesélték, korábban a H13 által biztosított programok segítségével indult el cégük. Hozzátették: tervezik vállalkozásuk további fejlesztését, amihez reményeik szerint az új mikrohitel-lehetőséget is igénybe tudják venni.

A kamattámogatási program részletei 

A BVK és a Józsefvárosi Önkormányzat együttműködésének köszönhetően a józsefvárosi székhelyű, működő és életképes üzleti tervvel rendelkező mikrovállalkozások, melyeknél az összes foglalkoztatotti létszám 10 főnél kevesebb, valamint az előző éves nettó árbevétel vagy a mérlegfőösszeg nem haladja meg a 2 millió eurót (600 millió forintot), kedvezőbb kamatfeltételekkel igényelhetnek mikrohiteleket.

Valamennyi kölcsön rendkívül kedvező, akár évi 2,9 %-os kamat mellett, plusz költségek (pl. hitelbírálati díj, folyósítási jutalék) nélkül, 3-10 év futamidőre, forgóeszköz-vásárlás és beruházás esetén maximum 10 millió Ft összegig, visszatöltődő hitelkeret esetén maximum 7,5 millió Ft összegig, ingatlanbiztosíték mellett vehető igénybe.

További kamattámogatások és szolgáltatások

A Józsefvárosban székhellyel rendelkező női mikrovállalkozások – ahol a vállalkozó vagy a vállalkozás többségi tulajdonosa nő – illetve a fiatal mikrovállalkozások – ahol a vállalkozó vagy a vállalkozás többségi tulajdonosa 40 év alatti – további kamattámogatásra jogosultak. Így 3,5 százalékos kamattámogatás mellett 2,4 százalékos kamattal igényelhetnek hitelt. 

A hitelkérelem a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítványnál nyújtható be. A programba bejelentkezett vállalkozások mentorálásban, személyre szabott tanácsadásban is részesülnek, valamint kiscsoportos konzultációkon vehetnek részt, ahol a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány munkatársai és szakértői segítségével fejleszthetik üzleti tervüket, kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbb finanszírozási konstrukciót és felkészülhetnek a hitelkérelem benyújtására.

A Józsefvárosi Mikrovállalkozások Kamattámogatási Programja a Budapest Mikrohitel Program feltételrendszerére épül és e programban jóváhagyott hitelekhez nyújtható. A program mikrohitel kihelyezései a BVK által kerülnek lebonyolításra, a H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési Központ partnerségében. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben