Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Önsegítő csoportok a Józan Babák Klubban

Esély a szenvedélybeteg kismamáknak

2016. január 20. szerda

A Józan Babák Klub egy szociális projekt, amelynek működtetésében több szervezet és informális közösség vesz részt. Alternatív Terhesgondozás és Családgondozás programjuk 2006 óta várja droghasználó várandós vagy gyermeket nevelő ügyfeleit, a gyermekeket és más hozzátartozókat. A Józsefvárosi Önkormányzat is fontosnak tartja ezt a kezdeményezést, és különböző formákban támogatja a projektet.

Oberth József, a Magyar Emberi Jogvédő Központ Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, hogy a „Józan Babák” egy projektnév, amely immár tíz éve működik. Hozzátette: sajnos Magyarországon 2006-ig senki nem foglalkozott a szenvedélybetegségekkel küzdő kismamákkal, ezért létfontosságú volt lépni ebben az ügyben. Az első kezdeményezés egy önsegítő csoport létrehozása volt, amely azért jött létre, hogy a bajba került fiatal nők, illetve családtagjaik névtelenül, és akár betegbiztosítás nélkül segítséget, tanácsot tudjanak kérni. Ebben a csoportban a kismamák elpanaszolták, hogy nagyon nehéz találni olyan orvost, vagy egészségügyi ellátást, ahol a szenvedély betegséggel küzdő, babát váró nőket fogadnák. „Amikor egy droghasználó nő rádöbben, hogy terhes, az sok esetben egyenlő számára a világvégével. A csoportjaink azért működnek, hogy pontos, és időszerű tanácsokkal segítsük a kismamákat. Nálunk a bajban lévők feltehetik kérdéseiket nőgyógyásznak, szociális munkásnak, családgondozónak, addiktológusnak és pszichiáternek is” – emelte ki Oberth József.

Az ország bármely pontjáról lehet jelentkezni segítségért, de azt tapasztalják, hogy vidéken sokkal rosszabb a helyzet, mint a fővárosban. Sokkal nehezebb egy elfogadó orvost, nőgyógyászt találni, főleg olyan településeken, ahol nincs addiktológiai szakrendelés.

De a szenvedélybeteg kismamáknak van emellett egy óriási félelmük is. Azért nem mernek jelentkezni és segítséget kérni a nőgyógyászaton, mert attól tartanak, hogy gyermekeiket elveszik a szülés után. De ez egy tévhit, hiszen a családi körülményekről is konzultálhatnak szakemberekkel – hangsúlyozta a szervezet vezetője.

Az önkormányzat egy kedvező bérleti díjjal rendelkező helyiséget ajánlott fel a Józan Babák Klubnak, megkönnyítve az ügyfelek kulturált körülmények közötti fogadását. A projektben dolgozó szakemberek tudására és véleményére a Kábítószerügyi Egyeztető Fórumon is számítanak, amelynek Ferencz Orsolya önkormányzati képviselő az elnöke.

A Józan Babák Klub a Baross utca 118. szám alatt található (bejárat a Kálvária tér felől) és január 19-től várják az ügyfeleket. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben