Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Együttműködés a madarak védelmében

Vizes Élőhelyek Világnapja a Természettudományi Múzeumban

2016. február 02. kedd

Egész napos rendezvénnyel – izgalmas előadásokkal, természetfilmmel és a Vizes élőhelyeink című fotókiállítással – várta az érdeklődőket február 2-án a Magyar Természettudományi Múzeum. A programon együttműködési megállapodást írt alá V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára és Dr. Halmos Gergő, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület igazgatója az állami és a civil programok összehangolásáról, a hazai madárállomány védelme érdekében.

A szikes területek helyzetéről, a barlangi vizek állatvilágáról, valamint a Tisza élőhelyi sokszínűségéről és értékmegőrzéséről hallhattak érdekes előadásokat, akik ellátogattak február 2-án a Magyar Természettudományi Múzeumba. Az előadások mellett levetítették a Sodrásban című természetfilmet a Fertő tóról és fotókiállítás nyílt vizes élőhelyek témában a Varázslatos Magyarország pályázat természetfotóiból.

A programon együttműködési megállapodást kötött a Földművelésügyi Minisztérium és az egyik legnagyobb civil természetvédelmi szervezet, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a civil és az állami programok összehangolásáról. A két fél között egyezség született a madarakat és élőhelyeiket vizsgáló rendszerek működtetésében, a madárgyűrűzés és a Madárgyűrűzési Központ működtetésében, az illegális madárpusztítás elleni fellépésben és a közép és magasfeszültségű oszlopok felmérésében.

V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár hangsúlyozta: a WWF kutatása, az Élő bolygó jelentés sokkoló adatokat közölt. A világ édesvízi fajainak 76%-a pusztult el 1970 óta. Ezért is különösen aktuális, hogy a fennmaradt fajokat védjük.

Az együttműködési megállapodás aláírását a Ramsari Egyezmény születéséhez igazítottuk, amelyet 1971. február 2-án írták alá, ezzel a vizes élőhelyek világnapjává nyilvánítva ezt a napot – emelte ki Halmos Gergő, a Madártani Egyesület igazgatója. Az egyezményhez – amely többek között a vízi madarak élőhelyének megőrzését tűzte ki célul – Magyarország 1979-ben csatlakozott. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben