Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Nem mennek akárhová

A Teleki téren nem lesz ételosztás

2010. november 25. csütörtök

Elköltözik az ételosztás a Blaha Lujza térről, amíg rendezik a környéket: kicserélik a földet, rendezik a virágágyásokat és tüskés bokrokat ültetnek. A munkálatok ideje alatt az Ételt az Életért Közhasznú Alapítvány nem folytathatja tevékenységét a megszokott helyszínen – ám azok a hírek is tévesek, melyek szerint a Teleki térre költöznek.

A Magyar Nemzet információi szerint az alapítványnak azt ajánlotta a Fővárosi Közterület-fenntartó, hogy a Teleki térre költözzenek át. Kiderült, ez csupán félreértés volt, az ételosztás nem oda kerül. Péntekig még folytatják az ételosztást a megszokott helyen és közben folyik az új helyszín keresése.

A Blaha Lujza tér rendezésének idejére el kell költöznie az Ételt az Életért Alapítványnak, mert nem folytathatják a melegétel-osztást. Az alapítványnak így másik helyszínt kell keresni hét végéig, addig kaptak ugyanis engedélyt, hogy folytassák tevékenységüket.

Az alapítvány munkatársai abban bíznak, hogy az építkezés ellenére a jövőben is lesz számukra hely a Blaha Lujza téren. A Fővárosi Közterület-fenntartó és az érintett fővárosi szervek közben elkezdtek megfelelő helyszínt keresni, hogy a rászorulók hozzájussanak a melegételhez. Az alapítvány célja, hogy egy napon se maradjon ki az osztás. Szilaj Péterné az Ételt az Életért Közhasznú Alapítvány nevében határozottan kijelentette: nem szeretné átköltöztetni az ételosztást a Teleki térre, de felfüggeszteni sem szeretnék a munkájukat. Hangsúlyozta: olyan helyszínt szeretnének, amely minden rászoruló számára könnyen elérhető.

A város egyik legmeghatározóbb terét, a Blaha Lujza teret egyébként azután kezdték rendbe tenni, hogy Kocsis Máté a kerület polgármestere egyeztetett a Belügyminisztériummal és a Fővárosi Önkormányzattal és kérte, rendezzék a fővároshoz tartozó tér állapotát. A rekonstrukciós munkálatok első lépését, a terület rendezését kezdték el a héten.

Kocsis hangsúlyozta, Józsefváros már így is sokkal többet vállalt, mint bármelyik budapesti kerület és így is erőn felül nyújt segítséget a hajléktalanoknak. Hozzátette: a Teleki tér nagy felújítás előtt áll, januárban elkezdődik a teljes átépítés, ezért sem lenne alkalmas helyszín. A polgármester elmondta, nem örül, hogy a hajléktalan szóról mindenkinek a VIII. kerület jut eszébe, hiszen az itt élőket is meg kell óvni a hajléktalanok okozta közegészségügyi, közbiztonsági és köztisztasági problémáktól.

„Józsefváros egyedül nem tud megküzdeni ezzel a problémával, ezért szerencsésebb lenne, ha Budapesten minden kerület kivenné a részét a megoldásból.” – mondta a polgármester, aki szerint a Józsefvárosi Önkormányzat nagyon sokat tesz, hogy segítsen a hajléktalanokon, de lassan már túl van a lehetőségein.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben