Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Hagyományőrző mesterek Józsefvárosban

Vasverő a Bródy Sándor utcában

2016. február 15. hétfő

Sokkal több fiatalra lenne szükség a szakmában, hogy ne haljon ki ez a hagyományos mesterség – vallja Kulcsár Bence kovácsmester, aki évek óta veri a vasat a Bródy Sándor utcában. Ódivatú szakma, gondolhatnánk, pedig a kovácsolás igenis lehet trendi, amit egy modern kollekcióval szeretne megmutatni a jövőben.

Kulcsár Bence Miskolcon, a Gábor Áron Művészeti Szakközépiskolába jelentkezett grafikusnak, de édesapja egyik jó barátjának hatására, inkább a kovácsműhelyet választotta. A kreatív szakma nem volt ismeretlen a családjában: édesapja címfestő volt, de portrékat is rajzolt, nagyapja bőrrel foglalkozott és karikás ostorokat készített. Mivel a hagyományőrzés közel állt hozzá, ezért a mai napig nem bánja, hogy a kovácsmesterség irányába indult el. 

Az alapok nem változnak

Persze a gépek miatt egyszerűbb lett a szakma – hiszen gépekkel fúrnak és izzítják a tüzet –, de az alapok nem változtak, így igyekszik mindent a hagyományos módon elkészíteni. Budapesten először csak szerencsét próbált, majd begyorsultak a dolgok: 2013-ban hozta létre a Vasverőt először egyéni vállalkozóként, majd év végén már kft-t alapított.

Kevés idő jut pihenésre

Bence egy átlagos napján fél nyolc körül ébred, leviszi a kutyát sétálni, elintézi az e-maileket, és már megy is dolgozni. Ha melegalakításra van szükség, akkor begyújt, ha nincs, akkor hegeszt, vagy összeállítja a félkész terméket. A nagyobb megrendeléseket általában a helyszínen szereli össze. Hat körül végez, pihenni viszont csak hétvégén tud, hiszen este árajánlatokat ír, rajzol, és akkor tervezi meg a másnapi munkát is.

Minden megrendelés egyedi

Józsefvárosban a Mikszáth Kálmán téren, a Pollack Mihály téren, a Puskin utcában és a Krúdy Gyula utcában csodálhatjuk meg a Vasverő munkásságát egy díszrács, kapu, vagy kerítés formájában. Egyik legkülönlegesebb megrendelése azonban egy hastáncosok számára készített egy melltartó, szőlőlevél mintával. 

Bár kiemelten fontosnak tartja a hagyományőrzést, mostanában a modern design felé is kacsingat. Szeretne egy olyan kollekciót létrehozni, ami a lakásban található használati tárgyakat fedi le: ágyak, székek, konyhai eszközök, díszek formájában.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben