Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Alaptalan vádak

Nincs hepatitis-járvány Józsefvárosban

2016. március 02. szerda

A közelmúltban ismét szárnyra kaptak olyan, a valóságtól teljesen elrugaszkodott hírek, amelyek hepatitisz-járvánnyal ijesztgetik a fővárosi, köztük a józsefvárosi lakosokat is. Nem meglepő módon ezek forrása a drogliberalizációt teljes mellszélességgel támogató, magukat civil jogvédő egyesületeknek nevező szervezetek. A valóság ezzel szemben az, hogy Józsefvárosban nincs hepatitis-járvány – mondta el lapunknak Ferencz Orsolya, a Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (JKEF) elnöke.

Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) neve alatt jelentek meg azok az adatok, amelyek hepatitis-járvány robbanással fenyegettek. A liberális jogvédők által a sajtóban hangoztatott eredmények a mintavétel anonimitása és ellenőrizetlensége miatt szakmailag teljességgel megalapozatlanok, így felelőtlenül ijesztgetik ezzel az embereket – hangsúlyozta Ferencz Orsolya.

A JKEF elnöke a kerületben korábban működő tűcsere-programmal kapcsolatban elmondta, hogy az önkormányzat nem szüntette meg a programot, hiszen nem is működtetett ilyet. A Kék Pont Alapítvánnyal kötött megállapodását mondta fel, mivel az alapítvány a szerződésben vállalt feladatait nem teljesítette, és tűcsere helyett tűosztogatást folytatott: saját bevallásuk szerint 2011-ben, fél év alatt egyetlen ember kezébe minden kontroll nélkül 19 ezer tűt adtak.

Járvány tehát nincs. A JKEF újjáalakulása után a bűnüldözésre, a prevencióra és a kontrollra helyezte a hangsúlyt a kábítószer-ellenes küzdelemben – hívta fel a figyelmet Ferencz Orsolya.

Szakmai konferencia a szerhasználat egészségügyi problémáiról

A Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum soron következő szakmai konferenciáját március 5-én, szombaton délelőtt 9 órától rendezik meg.  Az esemény „Az addikciók egészégügyi következményei a fogantatástól az élet végéig” címet viseli, ahol toxikológus, neonatológus, szülész-nőgyógyász és pszichiáter szakemberek segítségével tekintik át az addikcióval és drogozással kapcsolatos egészségügyi problémákat. Az Apáczai Kiadó Konferenciatermében (1085, Budapest, József körút 63.) megrendezésre kerülő – az orvosok és egészségügyi dolgozók számára utóakkreditált – rendezvényt Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára köszönti.

A részvétel regisztrációhoz kötött, jelentkezni az info@fecske.com e-mail címen lehet.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben