Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Nagy segítséget jelent a kibővített kamerarendszer

Csökkent a rablások, a betörések, az autólopások száma

2016. március 02. szerda

Molnár Gábor, Józsefváros rendőrkapitánya a Polgármesteri Hivatal dísztermében február 25-én tartotta meg 2015-ös évértékelő jelentését, amelyen jelen volt Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere és Bucsek Gábor rendőr dandártábornok, Budapest rendőrfőkapitánya is. Molnár Gábor rendőr alezredes lapunknak adott interjújában elmondta: jelentősen csökkent a közterületen elkövetett bűncselekmények száma Józsefvárosban 2015-ben a 2014-es adatokhoz képest, és a kerületi rendőrség eredményességi mutatója is dinamikusan nőtt. Ugyanakkor tudja, bőven van még feladat a kerületben.

Egy éve lett Józsefváros rendőrkapitánya, amikor reggelente bejön a Víg utcai kapitányságra, elégedett azzal, amit a kerületben lát?

Még egyáltalán nem, de sokkal elégedettebb vagyok most, mint 2015 elején. Remélem, nem csak a statisztikai számadatok mutatják, hanem az itt lakók is érzékelik a közbiztonság javulását. Pozitív visszajelzéseket kapunk civil szervezetektől, intézményektől és a lakosoktól is. De tudjuk, akad még tennivaló.

Gyermekét engedné végigsétálni pénteken este a Népszínház utcában?

Gyermekem még kisebb annál, hogy egyedül sétálgasson. Ugyanakkor úgy érzem, jelentős a fejlődés a kerületben, így a Népszínház utcában is.

A korábban Józsefváros utcáira ígért fokozott rendőri jelenlét mennyire vált be?

Célirányos munkaszervezéssel hatékonyabbá tudtuk tenni a rendőri jelenlétet a kerületben, akkor és ott, ahol éppen szükséges. A józsefvárosi rendőrök mellett a Készenléti Rendőrség kollégái is a nap 24 órájában a rendelkezésünkre állnak, így még több rendőr lehetett, lehet a kerület utcáin.

Hogyan változott a közterületen elkövetett bűncselekmények száma?

A legbüszkébb arra vagyok, hogy ez a szám jelentősen csökkent. Sikerült nagymértékben visszaszorítani a rablás, a kifosztás, a lakásbetörések, a gépkocsi-feltörések és lopások számát. Ez azért is kiemelkedő eredmény, mert ezek az esetek jelentősen befolyásolják a lakosság szubjektív biztonságérzetének javulását. Lényegesen nőtt a nyomozás eredményességi mutatója is 2015-ben a 2014-es évhez képest.

A felújított, kibővített kamerarendszer mennyire segítette munkájukat?

Éppen az említett bűncselekmények kapcsán is óriási segítséget nyújtott az elkövetők felderítésében. A térfigyelő központban, amint egy elkövetést – például egy gépkocsifeltörést – észlelnek a kollégák, értesítik a közelben járőröző rendőröket, akik azonnal intézkedni tudnak. De a kamerák a nyomozások, az utólagos felderítések során is nagyban segítik a munkánkat.  

Együtt tudnak működni a szomszédos kerületekkel?

Több közös akciót szerveztünk az V-VI-VII-IX. kerületi rendőrkapitányságokkal: szórakozóhelyeket ellenőriztünk, körözött személyeket kutattunk fel, bűnügyileg fertőzöttebb területeket fésültünk át. Sikerült visszaszorítani a bűnelkövetések számát, lényegesen csökkent a prostitúció is.

Kinevezésekor kiemelte a bűnmegelőzés fontosságát is.

Sokkal intenzívebbé tettük a bűnmegelőzési tevékenységünket 2015-ben: óvodákkal, iskolákkal vettük fel a kapcsolatot, kollégáim előadásokat, foglalkozásokat tartottak, a szülők egy részét is sikerült elérnünk. A szülőkkel való kommunikáció kiemelten fontos, főleg a fiatalokat veszélyeztető kábítószerek miatt.

A Corvin sétányon nyitott körzeti megbízotti iroda mennyire váltotta be a hozzá fűzött reményeket?

Nagyon jól fogadták a lakók, egyre többen térnek be ide. Terveink szerint 2016-ban egy újabb iroda nyílhat a kerületben, de még folynak az egyeztetések a pontos helyszínről. A körzeti megbízottak szorosabb kapcsolatot alakítottak ki a lakosság mellett egyházakkal, az önkormányzati képviselőkkel, de például előadásokat tartottak idősklubokban is.

Tavaly a migránsáradat erősen érintette Józsefvárost is.

A magyarországi határvidékek mellett Budapesten, a VIII. kerületben volt több olyan közterület, ahol nagyon komoly intézkedéseket kívánt az illegális bevándorlók megjelenése. A BRFK-val, a Készenléti Rendőrséggel közösen sikerült kulturált, humánus eszközöket alkalmazva az utazóknak, a budapestieknek, illetve a józsefvárosiaknak visszaadni a területeket.

Hogyan tovább?

A 2015-ös irányvonalat visszük tovább: az erős utcai jelenléttel, a közterületeken elkövetett bűncselekmények további visszaszorításával, átfogó bűnmegelőzési tevékenységgel. Többek közt kiemeltebben támogatjuk a Józsefvárosi Áldozatvédelmi Szakmai Rendszer, illetve a Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum munkáját is. És természetesen folytatjuk a kábítószer elleni harcot is: addig nem nyugszunk, amíg egy darab drogkereskedő is lesz Józsefvárosban.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben