Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Összefogással és felvilágosítással a drogok ellen

Szakmai konferenciát tartott a Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

2016. március 05. szombat

Az addikciók egészségügyi következményei a fogantatástól az élet végéig címmel tartott szakmai konferenciát a Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (JKEF) március 5-én, szombaton. Az esemény – amelyen a frontvonalban dolgozó kábítószerügyi szakemberek tartottak előadásokat – célja az volt, hogy korcsoportokra lebontva bemutassák a kábítószer-használat miatt fellépő problémákat. A konferencia fővédnöke Dr. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára volt.

Ferencz Orsolya, a JKEF elnöke megnyitójában felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar drogprobléma jóval nagyobb, mint ami eddig a közvéleményben tudatosult. A új típusú drogok ugyanis olyan mértékben terjednek és olyan olcsó a beszerzésük, hogy azzal nehéz felvenni a versenyt. „Az önkormányzat azonban eltökélt abban a küzdelemben, hogy a fiataljainkat megvédjük a drogoktól” ­– jelentette ki.

Az elnök kitért a törökszentmiklósi tömeges drogmérgezésre is, amikor egyszerre hat ember, köztük két kismama kerültek életveszélyes állapotba. Ahogy elmondta: a szerhasználó nemcsak magára veszélyes, de egy várandós anyuka a gyermeke életét is súlyosan veszélyeztetheti függőségével.

Dr. Rétvári Bence államtitkár videóüzenetben köszöntötte a résztvevőket. Leszögezte, hogy a szakemberek a konferencián megerősítést is kaphatnak abban, hogy a munka, amit egy tisztább Magyarországért végeznek, értékes és fontos. Az államnak, a kormányzatnak feladata, hogy ezeknek az embereknek szakmai hátteret, erkölcsi megbecsülést és anyagi segítséget is biztosítson.

Hangsúlyozta, hogy a kábítószerbetegek esetében a felépülés-központú szemléletnek kell a középpontban lennie, és a kormány stratégiája a legjobb prevenciónak azok megerősítését tartja, akik még sosem kerültek kapcsolatba kábítószerrel. Rétvári Bence ugyanakkor azt is hozzátette, hogy az állam feladata a „szigorú fellépés azokkal szemben, akik kábítószerek terjesztéséből hasznot akarnak húzni, akik akár a legkisebb mértékben is, de kereskednek drogokkal, és így mások életével játszanak.”

A JKEF három pilléren alapuló drogellenes stratégiát készített, amelynek lényege, hogy segítsék a drogbetegeket a gyógyulásban, megelőzzék, hogy az emberek terjesztőkkel találkozzanak, a drogkereskedők elfogását pedig rendvédelmi kérdésnek tekintik. A Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum 2014-ben alakult újjá, miután az önkormányzat 2013-ban a Kék Pont Alapítvánnyal kötött együttműködési megállapodást felbontotta, mert az alapítvány azt nem tartotta be, és tűcsere helyett tűosztogatást folytatott. Az elmúlt két évben Józsefváros teljesen új alapokra helyezte a drogellenes küzdelmet. A JKEF-nek több mint harminc civil szervezet, alapítvány, a rendőrség, egészségügyi és drogprevenciós szakemberek a tagjai.

A konferencián további értékes előadásokat hallhattak az érdeklődők a meghívott szakemberek tolmácsolásában. Dr. Sófi Gyula, a Heim Pál Gyermekkórház osztályvezető főorvosa a rossz szociális mintákról beszélt, amit a gyermekek eltanulnak. Dr. Keller Éva, Országos Igazságügyi Orvostani Intézet igazgatója pedig a drogbetegek folyamatos nyomonkövetésének fontosságát hangsúlyozta. Dr. Újhelyi Eszter biológus a drogfogyasztással összefüggő fertőző megbetegedésekről beszélt, Dr. Szlávik János, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház és Rendelőintézet vezető főorvosa a HIV- és hepatitis-fertőzött nők gyermekvállalási esélyeiről tartott előadást. Dr. Fórizs Éva, a Nyírő Gyula Kórház - Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet TÁMASZ Gondozójának gondozóvezetője pedig az addikt gyermekek pszichiátriai gondozását elemezte.

A konferencián felszólalt még Dr. Petik Dóra szülész-nőgyógyász szakorvos, Dr. Pavlik Gábor, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, Dr. Beke Anna, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem 1. sz. Női Klinikájának docense,Dr. Pap Csaba toxikológus, Péterfy Sándor Utcai Kórház Klinikai Toxikológiai Osztály főorvosa és Dr. Bozzay Krisztina addiktológus, a Péterfy Sándor Utcai Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztálya főorvosa is.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben