Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Schuster Lóránt Józsefváros díszpolgára

Kitüntették a kerület példaképeit

2016. március 20. vasárnap

A hagyományokhoz híven József-napon adták át a kiemelkedő érdemeket szerzett józsefvárosiaknak az önkormányzat elismeréseit. A Józsefváros díszpolgára kitüntetést Schuster Lóránt, a magyar rockélet különleges alakja, a Gesarol alapítója, a P. Mobil együttes vezetője vehette át Kocsis Máté polgármestertől. Az Olasz Kultúrintézetben ünnepélyes keretek között kiosztották a "Józsefvárosi Becsületkereszt", a "Józsefvárosért", a "Józsefvárosi Aranykoszorú" és a "Jó Sport" elismeréseket is. A jótékonysági árverésből befolyt bevételt a fogyatékkal élők társadalmi integrációját munkahelyteremtéssel támogató Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány javára ajánlották fel.

Azért gyűltünk össze, hogy gratuláljunk és köszönetet mondjunk azoknak, akik példaképként állnak előttünk. Olyan eredményeket értek el az elmúlt években, évtizedekben, olyan megbecsülésre tettek szert, hogy illő, hogy egy közösség ezt díjazza, és tiszteletét fejezze ki irányukba – hangsúlyozta ünnepi beszédében Kocsis Máté.

Józsefváros polgármestere hozzátette: nagy büszkeséggel tölthet el mindenkit, hogy egyre szélesebb körben terjed Józsefváros jó híre: az elmúlt egy-másfél évben nyugati lapok pozitívan, elismerően írnak a kerületről, nőnek az ingatlanárak, javul a közbiztonság, Magyarország turisztikai életében Józsefváros a harmadik helyezett a látogatottság számait tekintve, és felmérések szerint ma a budapestiek 80 százaléka szívesen költözne Józsefvárosba. „A pozitív hírekhez, jó eredményekhez a városrészt szerető, azért tenni akaró emberek kemény, becsületes munkája kellett, azoké, akik itt ülnek, és minden józsefvárosi lakosé” – emelte ki Kocsis Máté. Józsefváros polgármestere szerint van még mit tenni, de rengeteg olyan eredményt mutathat fel a kerület, amire büszkék lehetünk. „Itt valósult meg Kelet-közép Európa legnagyobb és szakmai díjakkal elismert városfejlesztése, megújultak köztereink, intézményeink, nálunk található Európa hatodik legjobb szállodája, Józsefvárosban van a főváros legtöbb felsőoktatási intézménye” – sorolta. Végül kiemelte: ugyanilyen büszkék lehetünk példaképeinkre, a kitüntetettekre, akik azért fáradoznak minden nap, hogy Józsefváros jó közösség, jó otthon lehessen.

Díszpolgári cím Schuster Lórántnak

2016-ban a Józsefvárosi Önkormányzat képviselő-testülete a Díszpolgári címet Schuster Lórántnak ítélte. Schuster Lóránt a legendás Gesarol alapítója, a P. Mobil vezetője. Szerepe a hard rock hazai történetét meghatározó P. Mobil együttesben évtizedek óta kiemelkedő: egyszerre szervező, menedzser és szövegíró. Olyan klasszikusok fűződnek a nevéhez, mint az Utolsó cigaretta, az Örökmozgó lettem, a Menj tovább, a Rocktóber és a Honfoglalás szvit. Tőle származik a magyar rockrajongók körében elterjedt szállóige: „A rock örök és elpusztíthatatlan!” Schuster Lóránt évtizedek óta a kerületben él.

„Kissrác koromban találkoztam először a rock and rollal egy koncerten, és ez a vonzalom azóta is tart. Innen is szeretnék köszönetet mondani a P. Mobil mindenkori zenészeinek és mindenkinek, aki részt vett ebben a közös gyönyörűségben” – mondta pohárköszöntőjében Schuster Lóránt. Hozzátette: úgy érzi, a zenekarral a mai napig hűek ahhoz, ami fontos a rockzenében. „Az igazi rockzenének ereje van. Lehet beszélni róla, lehet hasonlót csinálni, de a lényeg az, hogy mi van mögötte” – szögezte le.

A zenekarvezető felidézte, hogy 28 évesen költözött a VIII. kerületbe, először a Koszorú utcában lakott, a P. Mobillal írtak is egy számot a Koszorú utca sarkán álló pléh Krisztusról, ami ma is szépen gondozott. „Azóta rengeteg dolog történt a kerületben, látom a fejlődést, és azt, hogyan szépül. Mégis, nekem a lakásomnál lévő Rökk Szilárd utcai fák a kedvenceim, amelyeket nemrégiben ültettek” – jegyezte meg Schuster Lóránt.

Posztumusz kitüntetés Kármán Tódornak

A Díszpolgári címet posztumusz adományozták az 1881-ben Józsefvárosban, a Szentkirályi utcában született Kármán Tódornak. Kármán Tódor a NASA űrprogramjának előmozdításával, valamint az Amerikai Légierő Tudományos Tanácsadói Elnöksége megalapításával szerzett hírnevet. A szuperszonikus repülés atyjaként, valamint a rakétatechnológia és hiperszonikus űrhajózás egyik úttörőjeként tartják számon. A kitüntetést a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora, Dr. Józsa János, és a Magyar Űrkutató Tanács elnöke, Dr. Ferencz Csaba vette át.

További elismerések

"Józsefvárosi Becsületkereszt"

Józsefváros érdekében kiemelkedő tevékenységet végző, egész életművük alapján elismerésre méltó személyek részére adományozható Józsefvárosi Becsületkeresztet vehetett át:

Feicht Rezsőné – Társak a Teleki Térért Egyesület elnöke. 1980-ban lett a Kun utca – Népszínház utca sarkán lévő presszó bérlője és üzletvezetője, és ettől kezdve a térség közismert lokálpatriótája. 1992-ben megnyitotta az Otthon Éttermet, amelyet 2013-ban átadott az egyesület céljaira, az Otthon Klub számára. Társadalmi aktivitása 2010 óta a Magdolna Negyedi Szomszédsági Tanács tagjaként tovább nőtt, munkatársa volt a Magdolna Negyedi Bűnmegelőzési Programnak is.

Dr. Dénes Margit – 1972-ben végzett a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi karán, pályafutását a Korányi Kórházban kezdte. 1981-től háziorvosként dolgozott Józsefvárosban, több mint 25 éven keresztül ugyanabban a körzetben viselte gondját betegeinek. 1998-tól 2014-ig önkormányzati képviselő volt, 2006-2010 között alpolgármester. A kezdetektől szívügye a kerület színvonalas egészségügyi ellátása, számos idősbarát kezdeményezés is fűződik tevékenységéhez.

Rosenstein Tibor – A Rosenstein Vendéglő 20 éve működik a Keleti pályaudvarhoz közeli Mosonyi utcában. Nyitása óta nemcsak legendává lett a városban, de számos elismeréssel is jutalmazták. A 2011 januárjában megjelent Gasztronómiai Toplista számos rangsorában előkelő helyen jelenik meg a Rosenstein. A házias családi vendéglőben a tulajdonos maga is főz.

"Józsefvárosért" kitüntetés

Józsefváros fejlesztésében a társadalmi, szociális, kulturális és gazdasági élet bármely területén kiemelkedő tevékenységet végző személyek vagy szervezetek érdemelhetik ki a "Józsefvárosért" elismerést. 2016-ban emlékplakettet kapott:

Kovács Ottó – 1997 óta áll Józsefváros szolgálatában. 2001-től 2015-ig ügyvezetője, majd igazgatója volt a kerület vagyongazdálkodási feladatait ellátó Kisfalu Józsefvárosi Vagyongazdálkodó Kft-nek. Józsefváros azon vezetői közé tartozik, akik átlátják a kerület életének minden területét, mindezt a kerület szolgálatában teszi a mai napig. Józsefváros többek között az ő munkájának köszönhetően tudott új, innovatív útra lépni a vagyongazdálkodási rendszer egységesítése révén.

Flesch Tamás, a Hotel Palazzo Zichy vezetője – A hotel 2009. február 9-én, gróf Zichy Nándor korábbi palotájában nyitott meg a Lőrinc pap téren. Vezetője, Flesch Tamás már több mint harminc éve dolgozik a szakmában, családjával együtt. 2015-ben a Hotel Palazzo Zichy lett a magyarországi szálláshelyek között a legnépszerűbb.

Papp József, postás – Évtizedeken keresztül állt a kerület szolgálatában. 1968. május 2-án kezdett dolgozni postásként és egészen 2010 júliusáig, nyugdíjazásáig végezte tevékenységét. Mindenkit ismert és ismer a Palotanegyedben. Figyelmessége kiemelkedő volt az emberekkel szemben, 2000-ben az Év Postásának választották. 

"Józsefvárosi Aranykoszorú"

A Józsefvárosi Aranykoszorú díjat a kerületben működő iparosok, kereskedők, vállalkozók és gazdasági tevékenységet végző társaságok kiemelkedő munkájának elismerésére alapították. Idén Aranykoszorút érdemelt:

Forgács Erzsébet, maszkmester – 1954-ben született Józsefvárosban, 1980 óta dolgozik a filmszakmában. Több mint 110 filmben, 30 reklámban és 33 színházi előadásban dolgozott. Olyan kiváló filmek fémjelzik pályafutását, mint A napfény íze, a Csodálatos Júlia, a Good, Az ajtó és az Oscar-díjat nyert Saul fia.

Vági Gyula, orgonaépítő mester – 1983 óta józsefvárosi lakos. Orgonaépítő szakképesítését a gimnáziumi tanulmányai elvégzését követően szerezte meg, 1980-ban mestervizsgát tett. 1978-tól egyházi alkalmazásban állt, hosszú évekig az Esztergomi Bazilika orgonájának újjáépítését végezte kollégáival. Sok évig volt vezetője a Magyar Hangszerész Szövetség Orgonaépítő tagozatának. Szakmai ismereteket tanít a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Hangszerészképző Iskolájában, ahol 2012/13-as tanévben az év tanárának választották.

Nagy Sándor, kárpitos mester – 1957-ben végezte el a kárpitos szakmunkásképző iskolát, majd 1973-ban mestervizsgát tett. 1985 óta bérli jelenlegi műhelyét, fiával és két alkalmazottal dolgozik. Magas szinten művelik a szakmát, a felújításra váró bútorok új életre kelnek kezük alatt.

Szanatórium Gyógyszertár – 1923. május 5-én Ottinger Vilmos nyitotta meg a Szentkirályi u. 22. szám alatt lévő patikáját. Ekkor készült magyaros tulipános jellegű, úgynevezett cifra szecessziós stílusban a pácolt tölgyfa berendezés, a bútorzat műemléknek minősül. A jelenlegi tulajdonos, Zoltán Zsuzsanna 1978 óta dolgozik a Patikában, 1996 óta a gyógyszertár vezetője.

Zeller-Fruit Kft. – Immár 30 éve működik a zöldség-gyümölcs kiskereskedés Józsefvárosban. Tulajdonosa Zeller Károlyné, valamint fia, Zeller Árpád, évtizedek óta garantálják, hogy eredeti magyar gyümölcsöket szállítanak vevőinek. A környékbeliek szeretik az üzletet, évek óta visszatérő vendégkörnek örvend a kiskereskedés. A tulajdonos betegsége miatt nem tudott részt venni az ünnepségen, a kitüntetést eljuttatják részére.

"Jó Sport" emlékérem

A kitüntetéssel a testnevelési és sporttevékenység területén kiemelkedő munkát végzett személyeket és szervezeteket ismerik el. Emlékérmet vehetett át:

Bolla Szimonetta – a Molnár Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola angol szaktanítója, emellett a Westend Sportaréna Egyesület versenyzője. 14 évesen kezdte a küzdősportot, 2015 májusában Zalaegerszegen kick-boxban amatőr világbajnoki helyezést ért el, a VII. IKF Kempo Európa-bajnokságon a magyar csapat tagjaként aranyérmet szerzett submission kategóriában.

Droppán Attila – Körzeti megbízottként dolgozik a VIII. kerületi Rendőrkapitányságon. 20 éve foglalkozik küzdősportokkal. Számos trófea birtokosa: többek között négyszeres thai-box magyar bajnok, egyszeres rendőr karate magyar bajnok, nyert a K-1 szabályrendszerű Rendőr Világkupán, kung-fu világkupa-győztes, decemberben pedig az ökölvívó magyar bajnokságon harmadik helyezést ért el. A négydanos nagymesternek saját klubja van a Szentkirályi utcában.

Vajda Lilien – A 20 éves józsefvárosi sportolónő egykor a Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola növendéke volt. Hatszoros karate magyar bajnok különböző korosztályokban. A World Karate Federation versenyeken eddig 3-szor volt helyezett, tavaly novemberben Indonéziában a vb-n harmadik lett. 2013-ban a Mumbaiban megrendezett Goju-Kai vb-n egyéni és csapat küzdelemben is két aranyérmet szerzett. A tavalyi Eb-ről 2 aranyéremmel tért haza.

Jótékonysági est

Az ünnepi gála részeként jótékonysági estet is szerveztek. Az árverésen többek között a Magyar Kézilabda Szövetség által felajánlott Nagy László-mezre, a Városliget Cafe által felajánlott Zsolnay kávéskészletre, és Schuster Lóránt jóvoltából a P. Mobil zenekar dedikált CD-, DVD- és könyvcsomagjára is lehetett licitálni.

Az aukcióból és az est belépőiből származó bevételt idén a fogyatékkal élők társadalmi integrációját munkahelyteremtéssel támogató Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány kapta meg. Az árverést Kárász Róbert, az alapítvány elnöke vezette, aki felhívta a figyelmet a március 9-én az egykori Vörösmarty moziban megnyílt Premier Kultcaféra,

Európa legnagyobb alapterületű fogyatékosság-barát kávázójára és kulturális terére, amit az alapítvány üzemeltet. Kárász Róbert egyúttal megköszönte a Józsefvárosi Önkormányzatnak, hogy felkarolta ügyüket és több millió forinttal támogatta a kávézó létrejöttét.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben